В Україні прожитковий мінімум розраховуватимуть по-новому

Кабінет міністрів України на засіданні у середу, 27 січня, зробив крок до запровадження в Україні нової сучасної методології обчислення прожиткового мінімуму. Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики України, передає УНН.

“Кабінет міністрів схвалив для внесення до Верховної Ради проект закону України про заходи щодо упорядкування системи розрахунків розмірів прожиткового мінімуму, соціальних виплат, грошових платежів і стягнень та плати за надання адміністративних послуг (адміністративного збору)”, – повідомили в міністерстві.

Проект закону України передбачає, що прожитковий мінімум має бути вартісною величиною для визначення основних соціальних потреб людини на мінімальному рівні.

Тому прожитковий мінімум має застосовуватися виключно для визначення основних соціальних гарантій, які є для особи основним джерелом доходів (мінімальна заробітна плата, мінімальна пенсія за віком, державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям та інші види державної соціальної допомоги, які є для особи основним джерелом доходів).

На сьогодні в українському законодавстві прожитковий мінімум є розрахунковою величиною для визначення, як розміру соціальних виплат, так і розмірів штрафів, зборів, платежів і стягнень.

Запропоновано запровадити кілька нормативів для розрахунку таких виплат і зборів:

базова величина для соціальних виплат на дітей та базова величина для соціальних виплат населенню.

Для розрахунку щомісячних соціальних виплат, що встановлюються до пенсії або державної соціальної допомоги, яка виплачується замість пенсії; стипендій; аліментів; компенсаційних виплат, допомоги на догляд, а також одноразових грошових виплат (допомог);

базова величина для грошових платежів і стягнень.

Для розрахунку штрафних санкцій та адміністративних стягнень;

базова величина для адміністративних зборів.

Для розрахунку розмірів плати за надання адміністративних послуг.

Нагадаємо, що прожитковий мінімум в Україні з 1 січня становить 2 189 грн. Саме таку цифру закладено у Державний бюджет на 2021 рік.

Читайте також  Помилувати! Зеленський підписав надважливий указ. Може змінити хід історії — ЗМІ

Фактично перші місяці 2021 року прожитковий мінімум залишається на рівні грудня 2020 року.

Але у державному кошторисі передбачене зростання загального показника прожиткового мінімуму з 1 липня до 2 294 грн, з 1 грудня – до 2 393 грн.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело