Українців масово оштрафували на 17 тисяч через відсутність масок: де і кого карають

В Україні вже виписали 45,8 тис. Протоколів за порушення карантину. У більшості випадків продавцям і офіціантам, клієнтам супермаркетів і магазинів. Штраф повинен становити 17 тисяч гривень, але платять його далеко не всі.

Як штрафують українців

Як показує судова практика, часто судді після каяття “прощають” провинилися українців і обмежуються усним попередженням.

Скільки українців оштрафували?
Всього з 12 березня по 5 листопада склали 45 807 адміністративних протоколів за порушення карантину, йдеться у відповіді МВС на інформаційний запит OBOZREVATEL. В результаті піддали штрафу тільки 1 053 українця, кожен з них повинен заплатити по 17 тисяч гривень в бюджет, в результаті скарбниця поповниться на 18,3 млн грн.

Що цікаво, найбільше порушували карантин в Дніпропетровській області (4673 протоколу), Харківській (4400), Одеській (3518), Львівській (3199), Херсонській (2215) і в Києві (4283).

Скільки українців оштрафували

Після протоколів вже суд приймав рішення, кому і скільки платити. І судячи з реєстру і озвученої статистикою, найчастіше порушення карантину закінчувалося “усним” попередженням. Наприклад, в серпні самозайнятий підприємець в Тернопільській області працював без маски і рукавичок. У вересні відбувся суд, на якому порушник розкаявся, визнав провину і попросив жорстко не карати, замість штрафу обшлісь всього лише усним попередженням.

Реєстр судових рішень

А ось іншого підприємця, який не забезпечив своїх співробітників медичними масками, дезінфекторами і рукавичками, оштрафували на 17 тисяч гривень. Відзначимо, якщо в магазині є маски і рукавички, але продавець їх не одягає, то нести відповідальність буде співробітник.

Реєстр судових рішень

У випадку з простими українцями, які без маски зайшли в приміщення, суди найчастіше приймають рішення обійтися усним попередженням.

Штрафувати будуть і за маски на підборіддях
Кожен четвертий українець носить маску нерегулярно, йдеться в дослідженнях групи “Рейтинг”. При цьому левова частка надягає респіратори і маски на підборіддя, що не прикриваючи ніс і рот. Ефекту від такого захисту немає, проте формально вимога “масочного режиму” виконується.

Читайте також  Долар струснув усю Україну: в обмінках та банках озвучили новий курс на вівторок

Якщо раніше за відсутність масок могли оштрафувати на 17 тис. Грн, то зараз штраф буде неприємним, але посильним для будь-якого працюючого українця. Так, якщо, наприклад, прийти в торговий центр і надіти маску на підборіддя, оштрафувати можуть на 170 грн. А якщо порушити правила повторно, штраф складе вже 255 грн.

“Перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян “, – йдеться в уже прийнятому законопроекті.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело