Міністр закордонних справ розповів, чи загрожує Україні втрата безвізу

Україні поки вдалося відвернути загрозу втрати безвізового режиму із Єврозоюзом після скандалу, який виник навколо Конституційного суду.

Про це ТСН розповів міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

За його словами, після рішення Конституційного суду України про скасування кримінальної відповідальності за брехню у деклараціях держчиновників, Євросоюз був готовий розпочати процес призупинки безвізу.

“Минулого тижня Конституційний суд поставив нас на край прірви. Ми були на межі початку процесу, у результаті якого втратили б безвіз. КС зруйнував констиуційну інфраструктуру, яка є однією умов безвізу. Безвіз зараз не хитається, завдяки тому, що були ухвалені рішення, які зупинили руйнацію системи декларування”, − наголосив міністр.

Кулеба каже, що ситуацію врятувала швидка реакція керівництва держави. Зокрема, йдеться про рішення уряду хоча б відновити доступ до електронних декларацій, запровадження яких в Україні також було однією з умов надання безвізу.

Українські міжнародні партнери були шоковані рішеням Конституційного суду, – зауважив голова МЗС.

“Я знаю реакцію європейських колег станом на середу (28 жовтня − Ред.), коли вони почитали рішення суду. Вони не очікували, що впринципі таке можливо. У них був шок. Коли в четвер увечері систему відновили, то вони видихнули з полегшенням”, − розповів Дмитро Кулеба і додав, що тепер потрібні системні рішення у парламенті.

Нагадаємо, 27 жовтня судді Конституційного суду закрили публічний реєстр декларацій, скасували кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях, а дисциплінарна та адміністративна відповідальність стали практично неможливими.

Також КС скасував контроль за деклараціями та конфліктом інтересів.

Читайте також  “Вчора впало лаве”: нардеп попався в Раді на листуванні з кoxaнкoю (фотофакт)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело