Українцям уріжуть субсидії: коли це станеться і як вважатимуть

В Україні після скасування карантину різко зменшать розмір субсидії. Зараз, нагадаємо, у формулі враховують 15% від розрахункового заробітку, а за новими правилами буде 20%.

Про це йдеться в матеріалі «Обозревателя».

Як відомо, розмір субсидії вважається як різниця між вартістю комуналки і обов’язкового платежу. У свою чергу обов’язковий платіж – це певний відсоток доходу сім’ї, який пільговик може віддавати за комунальні послуги. Цей відсоток для всіх вважається індивідуально.

Видання підкреслює, що до травня цього року для підрахунку середній дохід на одного члена сім’ї ділили на два прожиткові мінімуми і множили на 15%. Те, що вийде – і є відсоток обов’язкового платежу з сукупного доходу. Але з травня 2020 роки замість 15% Кабмін почав вважати 20%.

приклад:

За старими правилами сім’я з 3 чоловік з доходом в 6 тис. Грн мала платити за комуналку не більше 900 грн. І якщо, наприклад, соціальний норматив комунальних послуг при цьому обходився у 2000 грн, то держава виділяла їм 1100 грн, щоб вони додали свої 900 і оплатили комуналку. За новими правилами ця ж сім’я повинна заплатити зі свого бюджету за комуналку вже 1200 грн. В результаті розмір субсидії зменшиться на 200 грн, з 1100 до 900 грн.

Нововведення не діє при карантині – Мінсоцполітики буде розраховувати розмір за старими правилами (з урахуванням 15%). Коли карантин скасують, субсидії уріжуть.

Напередодні міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов заявив, що підстав підвищувати комунальні тарифи в Україні немає.

Також повідомлялося про те, що українців змусять платити за зайві метри в квартирі – розщедритися в наступному році доведеться власникам квартир площею більше 60 квадратів і будинків від 120 квадратних метрів. Крім того, ставка збільшиться з 62,5 до 70,8 грн за квадрат.

Читайте також  Досить грабувати український народ: Зеленський відправив мільйонера Коболєва у відставку

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело