В Україні хочуть стягувати податки на оренду квартир по-новому

В Україні податок на оренду квартир пропонують скоротити вдвічі – до 9%. З такою пропозицією виступило кілька нардепів від “Слуги народу” (законопроєкт №3928). Вони впевнені: таке нововведення дасть змогу вивести ринок, який на 90% ховається від оподаткування, з тіні.

Про те, чому українці не платять податки з оренди та як виправити ситуацію, – читайте в матеріалі OBOZREVATEL.

Тіньова квартира: чому правила працюють не для всіх
Головне:

приблизно 90% ринку оренди перебуває в тіні;

за законом із прибутку від оренди потрібно заплатити 18% ПДФО і 1,5% військового збору;

якщо зареєструватися як фізособа-підприємець, замість 19,5% потрібно буде платити всього 5% плюс 1039 грн ЄСВ на місяць.

Законопроєкт №3928 розробили “слуги народу” Ірина Аллахвердієва і Олексій Ковальов. Документ містить усього лише одну норму: замість 18% стягувати з доходу від оренди нерухомості 9%. OBOZREVATEL спробував зв’язатися з парламентаріями, однак у зв’язку із сезоном відпусток вони виявилися недоступними.

Просто так змусити всіх почати платити податок неможливо, впевнений президент Асоціації експертів нерухомості Юрій Піта. Власники квартир роками не платили, і зараз пояснити їм, чому раптом треба платити, складно.

“Власника, який 10 років здає і не платить податки, змусити почати платити дуже складно. Майже неможливо. Тішити себе тим, що ринок вийде з тіні, складно. Але зниження податків бодай зменшить тіньовий ринок. Клієнти, які здають в оренду, чесно кажуть, що не готові платити 19,5% податку. Вони вважають, що це досить велика сума”, – розповів президент асоціації в коментарі OBOZREVATEL.

В Юрія Піти також є свої клієнти, які здають квартири. Всім їм він радить або відкрити ФОП, або раз на рік заповнити в податкову декларацію і виконати своє зобов’язання. Багато українців, запевняє ріелтор, до таких порад прислухається.

Читайте також  Зеленський підписав закони щодо пільгового розмитнення «євроблях»

“Ми не можемо контролювати, заплатила особа податок чи ні. Але принаймні пояснити, чому потрібно платити, повинні”, – говорить Піта.

В Асоціації ріелторів погоджуються, що левова частка ринку перебуває в тіні і ситуацію потрібно виправляти. Ось тільки як це зробити – велике питання. Почати варто, каже експерт, зі зниження податку. А ось далі проконтролювати, заплатив податок чи ні, дуже складно. Щоб перевірити, потрібно робити “контрольну закупівлю”, орендувати житло, жити в ньому, справно платити і через рік прийти з перевіркою та переконатися, чи заповнив власник річну декларацію про доходи і чи сплатив податок.

“Ті, хто молодший, намагаються зареєструватися як фізособа-підприємець і платити 5%. Для них це досить комфортна сума податку. А ті, хто не хоче відкривати ФОП, це переважно люди похилого віку, працюють у тіні. Якщо зменшити податок, навіть ті, хто не підприємці, можливо, готові будуть платити. 5% платять легко. На яку суму знизити податок, питання складне”, – додає Піта.

До чого призводить тінь:

бюджети міст і країни втрачають мільйони гривень щомісяця;

через відсутність контролю і зрозумілого регулювання сфери поширені випадки шахрайства, а права орендарів порушують.

Свій рецепт є і в нардепа від “Слуги народу” Дмитра Наталухи. Він разом зі співавторами зареєстрував законопроєкт №3618, який передбачає, що здавати або продавати житло можна буде тільки після того, як дані про нього внесуть до спеціального реєстру. У коментарі OBOZREVATEL політик пояснив: найбільше вимог буде до ріелторів: законопроєктом передбачено створення єдиної федерації, куди залучать усіх охочих ріелторів. Саме ця федерація видаватиме сертифікати, які дадуть можливість працювати на ринку нерухомості.

“Потрібно убезпечити українців, які знімають і купують житло (за допомогою доступу до інформації про нерухомість), і зобов’язати ріелторів нести відповідальність за порушення закону”, – говорить Наталуха.

Читайте також  Зеленський назвав альтернативу новому локдауну

Детінізація може вплинути на ціни?
Ріелтор Максим Бабуряк упевнений: якщо всі орендодавці почнуть платити податки, це відобразиться і на місячних платежах. “Самі, зрозуміло, всі витрати орендодавці не нестимуть. Як і в будь-який іншій ситуації, рішення ухвалюватимуть з урахуванням домовленостей між орендарем та орендодавцем. Але, думаю, поки про це говорити зарано”, – розповідає OBOZREVATEL Бабуряк.

Якщо різко підвищити ціни, додає експерт, впаде і попит на житло. Уже зараз у Києві співвідношення середньої зарплати і вартості оренди однокімнатної квартири практично один до одного. Це означає, що людині, яка працює, потрібно віддати всю свою зарплату, щоб жити в орендованому житлі, пояснює аналітик.

Наприклад, у Берліні середня вартість оренди становить 36% від середньої зарплати (за даними сервісу Numbeo). А в Україні – понад 100%. Незважаючи на відносно невеликі зарплати, ціни на житло досить високі.

Українці не платять податки не тільки з оренди квартир. Рівень тіньової економіки – один із найвищих в Європі. І якщо в розвинених країнах соромно ухилятися від своїх зобов’язань, то в Україні ж цим мало кого здивуєш. І зниження податків без посилення контролю може призвести не до детінізації, а до скорочення надходжень до бюджету.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело