ТОП-10 рецептів приготування скумбрії

1. Скумбрія за три хвилини
Цей рецепт мамі розповіла продавщиця риби на ринку. Він настільки елементарний, що я була вражена таким відмінним результатом. Звичайно, це а-ля копчена скумбрія, так як копченням в рецепті і не пахне, але смак у рибки чудовий.

Складові:
Скумбрія (середня) — 1 шт
Цибулиння (скільки є, на око)
Сіль (ложки без верху) — 5 ст.л.
Вода — 1 л
Приготування:
Лушпиння цибулі замочити ненадовго в воді. Потім поставити на вогонь і додати сіль. На літр води потрібно 5 столових ложок солі (якщо води треба більше, то і солі відповідно).
Солону воду з лушпинням закип’ятити, покласти скумбрію і варити рівно 3 хвилини. Потім рибку відкинути на друшляк і можна їсти. Смачного!
Коментар автора:

Риба невелика і встигла проваритися повністю. Хоча мене спочатку теж збентежило те, що варити всього 3 хвилини. Якщо риба велика, то її можна уздовж розрізати, щоб точно проварилася або ножем проколоти в декількох місцях.

2. Скумбрія пряного посолу
Скумбрія солена за цим рецептом готова до вживання вже на наступний день, а всі інгредієнти у кожної господині завжди в наявності. Беремо 2-3 рибини. Ретельно чистимо: забираємо нутрощі, відрізаємо голову, хвіст, плавники. Потім нарізаємо на шматочки 1,5-2 см. Поки займалися чищенням, у нас закипіла вода. Для скумбрії пряного посолу, звичайно, необхідний розсіл.

Складові:
0,5 л води
1 столова ложка солі
1 столова ложка цукру
0,5 столової ложки сухої гірчиці
3 лаврові листки
1 бутон гвоздики
1 столова ложка рослинної олії
0,5 столової ложки коріандру.
Приготування:
Всі інгредієнти складаємо в каструльку з нержавійки, кип’ятимо 5 хвилин, а потім обов’язково охолоджуємо.
Шматочки риби складаємо в холодний розсіл і накриваємо тарілочкою. На наступний день можна пробувати.

3. Дивовижна скумбрія в маринаді
У такому маринаді скумбрія не поступається за смаком червоній рибі.

Складові:
скумбрія (заморожена, розморозити) 2 шт.
цибуля ріпчаста за смаком
вода 250 мл
гвоздика 6 шт.
перець горошком щіпка
перець духмяний мелений 1/3 ч л
зерна коріандру, щіпка
сіль 2 ч л
цукор 0,5 ч л
олія соняшникова 2 ст л
оцет яблучний 2,5 ст л
Приготування:
Скумбрію почистити, порізати на шматочки. Воду закип’ятити, додати туди сіль, цукор, гвоздику, перець горошком і мелений, коріандр, олію, кип’ятити 1 хв на повільному вогні. В кінці влити оцет. Остудити.
Цибулю порізати півкільцями. Рибу скласти в миску упереміш з цибулею, залити остиглим маринадом. Залишити краще на добу маринуватися.

Читайте також  Oсь чoму Чужі Скapги категоpично Нe можна Слухати. Інакше ваша Дyша скоро стане схожою на смітник, переповнений чужими бiдами

4. Солена рибка? Легко!
Беремо рибку свіжозаморожену (оселедець або скумбрію). Рибку (на 2 штучки) розрізати, помити, посушити і розрізати на шматочки.

Підготувати суміш для соління:
2 столові ложки солі
1 столова ложка цукру
2-3 столових ложок кропу, можна свіжий
1/2 чайної ложки чорного перцю
сухий базилік (за бажанням)
Приготування:
На харчову плівку викладаємо рибку, попередньо вмочивши в суміш для соління з 2-х сторін. Всю рибку щільно притискаємо, обертаємо плівкою і поміщаємо в поліетиленовий пакет на добу.
Потім рибку викласти на тарілку, додати кілька крапель лимонного соку і 2-3 столові ложки рослинної олії! Рибка готова! Смачного!

5. Скумбрія холодного копчення *Хочу ще *
Розсіл:
2 літри води
8 ст.л солі
4 столові ложки цукру
4 жмені цибулиння
спеції за смаком
Приготування:
Розсіл закип’ятити і потім варити на маленькому вогні хвилин 15. Охолодити до кімнатної температури, процідити. Відрізати голову, випатрати, промити. Скласти в ємність. Залити скумбрію розсолом і покласти прес. Засолення триватиме 2,5-3 доби. За цей час періодично міняйте положення рибки, щоб вона позолотіла рівномірно. Прийшов час підвісити її. Я це роблю за допомогою великих канцелярських скріпок.
Розігнути скріпки, одним кінцем проткнути рибку в районі хвоста і підвісити над ванною, підставивши тазик або над раковиною. Я зазвичай вивішую на ніч. І вранці, о диво, рибка готова! Шкіра буде злегка натягнута, беремо пензлик або двома пальчиками змащуємо нашу рибу рослинною олією і насолоджуємося!

6. Оселедець на зиму
Свіжий оселедець почистити, можна відокремити від кісток, порізати на шматки. Залити холодною водою і залишити на 6-8 годин. (Я періодично воду міняю.)

Приготувати розсіл:
На 3 літри води пачка солі. (Я роблю трохи менше — гр. 700) не люблю сильно солону. Закип’ятити і остудити. Злити воду з оселедця. Залити розсолом і залишити на добу. Періодично перемішуючи, для рівномірного соління, вийняти шматочки оселедця, вмочити в олію і в банку. Можна і просто влити її і в банку, з верху можна підлити олію під кришку.
Закатати, розсіл розрахований на 30 шт. оселедців. Цей вихід у мене з 15 шт. Ніякого розсолу, тільки олії трішки підлити.

Читайте також  Великий піст-2020: коли починається, що не можна робити та їсти

7. Оселедець «ХЕ»
Складові:
оселедець св. морожений 3 шт
морква 3 шт
цибуля ріпчаста 2 шт
часник 2 зубчики
оцет 9% 200 мл
сіль 1 ч.л.
олія рослинна 2 ст.л.
соєвий соус 4 ст.л
кунжут 2 ст.л
Приготування:
Оселедець розморозити, почистити від кісток і нарізати на шматочки. Залити оселедець оцтом і залишити на 30 хвилин.
Цибулю нарізати півкільцями, моркву натерти на тертці для корейської моркви. Часник почистити і пропустити через прес. Злити з оселедця оцет (можна відкинути на друшляк, а я злила оцет через край, щоб трохи оцту залишилося). Потім додати до оселедця цибулю, моркву, часник, олію, соєвий соус, сіль і кунжут. Все добре перемішати і поставити на пару годин в холодильник. Оселедець «ХЕ» готовий!

8. Оселедець маринований, пряний з лимонним соком
Інгредієнти і приготування:
Оселедець — це корисні ласощі! Він містить цінні Омега 3, необхідні для нормальної життєдіяльності людини. Оселедець надзвичайно корисний для клітин мозку, нормальної роботи серця і судин. Спробуйте засолити самі, адже так набагато смачніше!
На 1 кг оселедця візьміть 3 столові ложки солі, 2 чайні ложечки цукру, 0,5 чайної ложки лимонної кислоти, а краще лимонного соку за смаком. Додайте чорний перець горошком, духмяний перець, рослинну олію і 0,5 літра кип’яченої води. Також можна додати кружечки сирої моркви, порізану кільцями червону цибулю і лавровий лист. Дуже красиво виглядає в скляній баночці!
Рибку почистіть, відріжте хвіст і плавники. Приготуйте маринад. Розчиніть у воді цукор, сіль і лимонну кислоту або сік лимона. Все розмішайте і залийте оселедець маринадом, поставивши потім в холодильник на добу. Потім рибу помийте під струменем холодної проточної води, наріжте невеликими скибочками і складіть в банку, приправивши кожен шар спеціями і рослинною олією, додавши моркву, лавровий лист і цибулю. Нехай ще трохи постоїть і просочиться. Оселедець пряного посолу готовий! Можна маринувати тушку цілком, шматочками або згорнутими скибочками філе.

Читайте також  Що символізує кожна з 12 пісних страв на Святвечір

9. Оселедець в гірчично-оцтовій заливці
Складові:
3 великих свіжоморожених оселедця
1 велика головка цибулі
2 чайні ложки солі
1 чайна ложка цукру
0,5 чайної ложки меленого чорного перцю
1 чайна ложка гірчичного порошку
150 мл соняшникової олії (можна більше)
1-1,5 чайна ложка оцтової есенції
цукор
гірчиця
перець
Приготування:
Олію змішати з оцтовою есенцією. Цибулю нарізати півкільцями. Філе оселедця нарізати смужками по 1 см., змішати з сіллю і спеціями.
У літрову банку вкладати шарами-оселедець-цибуля-оселедець-цибуля. Нагорі банки — цибуля, потім залити сумішшю олії з есенцією, закрити капроновою кришкою і в холодильник.

10. Маринована рибка
Складові:
1 кг риби (у мене хек морожений, але рибу можна будь-яку)
4-5 цибулин
оцет
олія рослинна
сіль, чорний перець
Приготування:
Рибу ріжемо на шматочки і пересипаємо великою кількістю солі — залишаємо на 12 годин. Промиваємо від солі, заливаємо з оцтом на 4-5 годин (мова йде про 6% оцет, а у нас на Україні в основному продають 9%, наш 9% оцет я розбавляю холодною водою ну … майже наполовину)
Укладаємо щільно шарами — риба, перець, цибуля, риба, перець, цибуля … Заливаємо рослинною олією — 12 годин постояти. Мені жодного разу не вдалося витримати точно час, то оцтом на цілу ніч заллю, то в олії немає терпіння 12 годин витримувати — на смаку не відбилося, так що час тут поняття приблизне. Шматочки риби великі виходять, такі «є що вкусити». Ніжного оселедця не чекайте,це не схоже абсолютно, у цієї риби свій індивідуальний смак.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -