Триває друга за рік перевірка: безробітних українців будуть позбавляти субсидій

Безробітних українців, що стоять на обліку у центрах зайнятості, наполохала новина, що їх навмисно позбавлятимуть субсидій. Інтернет-сайти поширюють інформацію, що їх навмисно зніматимуть з обліку. Людям, нібито, пропонують всілякі вакансії, які не підходять. А за новими правилами, якщо людина довго не бажає працевлаштовуватись, не матиме права отримувати субсидію.

Про це йдеться в сюжеті програми “Сніданок з “1+1”.

300 тисяч безробітних нині перебувають на обліку в центрах зайнятості. І далеко не кожен знайде підхожу роботу. А хто довго перебиратиме серед вакансій – втратить статус безробітного.

“За відмову від двох варіантів роботи людина знімається з обліку, тому що людина не бажає працевлаштовуватись”, – пояснює начальник відділу центру зайнятості Тетяна Говорун.

Це означає автоматичну втрату допомоги із безробіття, та навіть більше – можливість отримувати субсидію.

“Якщо людина працездатного віку не хоче працевлаштовуватись, не перекваліфіковується, така людина отримувати субсидію не може”, – говорить керівник Директорату сім’ї та соціальної підтримки населення Мінсоцполітики Віталій Музиченко.

Загалом до завершення опалювального сезону субсидію отримували майже 7 мільйонів родин. 2018-го компенсація малозабезпеченим за комуналку обійдеться державі у 71 мільярд гривень. Це майже обсяг оборонного бюджету. Значну частину цих витрат держава могла б заощадити.

“Виникають різні ситуації: людина могла втратити роботу, і 2-3 місяці, півроку шукати, бути на обліку в центрі зайнятості, але якщо людина десятиліттями показує відсутність доходів, то виникає природне питання, а чи не отримує вона тіньові доходи. Таким чином на сьогоднішній день всіх цих людей ми додатково перевіряємо”, – пояснює Музиченко.

Ретельне просіювання субсидіантів добряче напружило тих, хто перебуває на обліку в центрах зайнятості. Люди переживають, що держава спеціально намагається скоротити кількість офіційних безробітних, аби зекономити на виплатах.

Читайте також  Від сьогодні українські безробітні отримуватимуть більше

“Я категорично спростовую ці речі. Ніякого ЦУ немає. Навпаки є величезне бажання людині знайти роботу. Ми ж не вирощуємо довгострокових безробітних”, – каже виконувач обов’язків голови Державної служби зайнятості Валерій Ярошенко.

Тож, безробітним, які через центри зайнятості намагаються дійсно працевлаштуватися, – боятися нічого. А тим, хто навмисне використовує цей статус з вигодою отримання пільг, – варто замислитись. Мінсоцполітики жорстко просіює безбідних субсидіантів. Цієї осені їхні списки переглядатимуть повторно – вже вдруге цього року.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -