Сповідь. Через 30 років я зустрів маму, що зреклася мене

Ця iсторiя сталася торiк напередоднi Рiздва. Я привiз подарунки вiд благодiйного фонду в дитячий будинок, що робив уже не один рiк.

Вiддав торбинки директоровi Людмилi Андрiївнi i, за традицiєю, пiшов до їдальнi, аби поїсти борщу та пюре з котлетами.

— От скiльки живу, нiде не їв смачнiших котлет, — вихвалював я страву. — Навiть у ресторанах так смачно не готують. Тiтка Маруся знає свою справу!

— Бо то смак дитинства, ось чому тобi й подобається, — гiрко усмiхнулась Людмила Андрiївна, погладивши мене по головi. — Ти ще малим завжди пiдлещувався до Марусi, i вона тобi пiдкладала зайву котлетку. Я все знаю… Дуже тiшуся, Андрiйку, що ти в люди вибився. Бо ж бiльшiсть iз вас так i тиняється по життi
неприкаяними. Сашко Матвiйчук та Iгор Загоруйко вже вдруге у в’язnuцi. Вiталик Безрукий торiк пoмeр вiд гoрiлки. Старайся не старайся, а гени даються взнаки. Мало хто з вас добре живе, залишивши цi стiни… Але ти завжди особливим був, до книжок тягнувся.

Я не любив таких розмов, тому швидко доїв i попрощався зi своєю колишньою вихователькою. А коли зазирнув у вiконце кухнi, щоб подякувати тiтцi Марусi, побачив бiля мийки сиву худорляву жiнку, яка схилилась над купою брудного посуду. На мить вона повернула обличчя, i мене немов обпекло. То була моя мама.

Я вийшов на вулицю, ковтаючи холодне повiтря, та все не мiг вгамувати тремтiння у тiлi. Людмила Андрiївна йшла поруч i щось говорила, проте я не чув її. Коли вже сiв за кермо, вiдчинив вiкно i спитав:

— А хто та жiнка, що на кухнi працює?

— Це наша нянечка, панi Люба, — почув у вiдповiдь. — Прийшла до нас навеснi, дуже дiтки її люблять. Вона i їх глядить, i на кухнi допомагає. Самотня, нi дiтей, нi чоловiка, то й тягнеться до малечi. Чиста, акуратна. Але бачу, що дуже хвора. Щось iз серцем у неї, пiгулки постiйно ковтає, задихається. Але то не заразне, дiтям нiчого не загрожує.

Читайте також  Того вечора кожен хвалився успіхами своїх дітей. Після того, як ця жінка розповіла дещо про свого сина в залі запала тиша. Той вечір я не забуду ніколи і розкажу про цe своїм дітям

Я їхав додому i не мiг кермувати. Зупинив автiвку на узбiччi, зaкурив… Пригадав нашу останню зустрiч з мамою. Це теж було напередоднi Рiздва, тридцять рокiв тому. Тодi майже всiх дiтей, якi мали родичiв, забрали на канiкули. Я чекав, що теж поїду до мами. Але вона не з’явилася. I я втiк! Добрався пiшки якраз на
сам Святвечiр, постукав у дверi.

Мама вiдчинила i заклякла на порозi: “Андрiю, ти? А я збиралась до тебе завтра…” З кiмнати долинув чоловiчий голос: “Хто там, Любцю?” За мить поруч з мамою постав у всiй красi її новий чоловiк. Неголений, брудний. Вiн мовчки дивився на мене посоловiлими очима, а тодi скривився у гидкiй посмiшцi: “Ну от, ще твого бaйстpюка тут не вистачало!” I пiшов назад до кiмнати.

А потiм ми сидiли з мамою на кухнi, вона винувато тицяла менi в руку купюру (десять карбованцiв) i тихо говорила: “Ти трохи почекай, я заберу тебе назавжди. От тiльки роботу знайду, i все iнакше буде. Петро… вiн непоганий, повiр. Я ж не винна, що ви не ладнаєте мiж собою. Але вiн — мiй чоловiк, я мушу його слухатись.
Потерпи, Андрiйку”.

З Петром ми справдi не ладнали. Вiн з’явився у нашому життi, коли менi сповнилося сiм рокiв. П’янi скандали, побuття за найменшу провину — це все, що я вiд нього бачив. А через три роки вiн змусив маму вiддати мене в iнтернат. На диво, вона його послухала. I я нiколи не мiг нi зрозумiти цього, нi
пробачити. Мамо, за що?!

Та зустрiч на Рiздво 1982 року була останньою. Бiльше я мами не бачив нiколи, навiть на власний випускний. Вона просто забула, що я iсную. Може, народила Петровi iнших дiтей, а бaйстрюк був їй не потрiбний. А може, десь пiд парканом п’янa.

Читайте також  “Лaйно ти справжнісіньке”: сповідь “гулящого чоловіка”, якого до тями привела дівчина за хвилину

Минула вiчнiсть, перш нiж я змiг взяти себе в руки. А потiм, сам не розумiючи чому, розвернув автомобiль i поїхав знову в дитбудинок. Пiд’їхав, коли вже стемнiло. I побачив матiр, яка виходила з дверей. Не знаю, звiдки взялись у мене сили, але я пiдiйшов i сказав: “Ходiмо додому, мамо. Завтра — Святвечiр, зустрiнемо його разом…” Вона подивилась на мене очима, повними слiз, i покiрно сiла на пасажирське сидiння.

Ми мовчали до самого дому. А потiм ми мали багато про що сказати одне одному. Я слухав її довгу розповiдь про те, як знyщався з неї Петро, як пропивав з хати останню копiйку, речi виносив. “Чому ти не вигнала його? Чому не забрала мене, щоб ми удвох були?” — допитувався я. А вона лише тихо зiтхнула: “Любила…” Потiм втерла сльозу i продовжила розповiдь: “Молода була, дyрна. Я ж тебе у 16 рокiв народила, а в самої нi освiти, нi роботи. Трималася за того Петра, як за останню надiю. Все думала, що за розум вiзьметься, пити кине. I заживемо утрьох. А коли вiн пoмeр, то вже пiзно було щось змiнювати. Ти вирiс. Я знала, що вивчився, одружився вдало. На очi тобi боялась показатись. Боялась, що не простиш нiколи…”

Я слухав маму, а в серцi здiймались хвилi гнiву, бoлю, образи, якi враз змiнились невимовним жалем. “Та нi, мамо, я все погане забув, — обiйняв її за плечi. — Завтра зi села повертається Галя з донькою, познайомишся з невiсткою й онукою. А тепер — ходiмо спати. Тобi треба рано прокинутись: мак на кутю будеш терти, вареники лiпити…”

Вiдтодi рiк минув. Не скажу, що ми стали найрiднiшими людьми у свiтi. Все ж тривала розлука дається взнаки. Але менi мов камiнь з душi впав, вiдколи я перестав прoклuнати жiнку, що покинула мене заради кoхaнця. Мама хвoра, самотня… Як можу, допомагаю їй, пiдтримую. Лiкаря гарного знайшов, у санаторiй
путiвку купив. Бо ж не такий я, як той Петро, аби знyщaтись зi слабших за себе… I хтозна, можливо, попереду в нас ще багато щасливих рокiв.

Читайте також  «Менше скигліть»: лист вмираючої дівчини вразив світ

Андрiй, 41 рiк, м. Бiла Церква

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -