Це проблеми ТЦК: адвокат пояснив, коли не можна штрафувати за неоновлення облікових даних

Це проблеми ТЦК: адвокат пояснив, коли не можна штрафувати за неоновлення облікових даних

Законодавство передбачає ситуацію, коли ТЦК повинні самі шукати інформацію про військовозобов’язаного.

ТЦК не може штрафувати військовозобов’язаного, який не оновив облікові дані, якщо потрібна інформація є доступною в інших державних реєстрах. Про це в інтерв’ю “Українському радіо” розповів адвокат Роман Кичко.

“Це нова примітка, яка з’явилася. Якщо в загальнодоступних реєстрах є дані про військовозобов’язаного, то штраф не накладається ― ні за порушення правил військового обліку, ні за порушення мобілізаційного законодавства. Але зрозуміло, що, по-перше, має функціонувати обмін реєстрами, а по-друге, ТЦК повинен мати бажання перевіряти реєстри. Із того, що я бачу, ніхто цим особливо не займається”, – розповів він.

Як пояснив адвокат, у разі судового оскарження штрафу за неоновлення облікових даних обов’язок і тягар довести неможливість отримання цієї інформації лежить на ТЦК, а не на військовозобов’язаному.

“Зараз є купа судової практики, коли накладають штрафи: не повідомив, що одружився; не повідомив про народження дітей, а це реєстр актів цивільного стану; не повідомив про зміну місця проживання або зміну роботи, а це податкова, ― і ТЦК накладає штраф. Людина приходить в суд, а він робить висновок: не доведено, що намагалися взяти відомості з реєстрів”, – розповів Кичко.

Разом з тим юрист називає проблемним питання того, як громадянин взагалі може дізнатися, що ТЦК виписав йому штраф.

“Якщо особу не було повідомлено і вона не отримала копію постанови чи протоколу, людина може дізнатися тільки тоді, коли штраф буде у виконавчій службі. Це означає, що не існує реєстру, до якого вносяться ці штрафи до моменту їх примусовго виконання. Тут йдеться вже про реєстр виконавчих проваджень, але він ― відкритий, тож будь-яка особа за своїми даними може туди зайти й безкоштовно отримати інформацію. Але підкреслюю ― тільки в тому разі, коли є примусове виконання штрафу, примусове його стягнення”, – каже він.
Мобілізація в Україні: останні новини
Як писав УНІАН, українське законодавство забороняє притягувати до відповідальності двічі за одне й те саме правопорушення. Це означає, що ТЦК не можуть накладати новий штраф за неоновлення облікових даних щоразу, коли Верховна Рада продовжує строк воєнного стану.

Читайте також  В неділю об 12:OO Зaлyжнuй вперше після звільнення, перервав мoвчaння i звepнyвcя до yкpаїнцiв із надзвичайною заявою

Також ми розповідали, що в теорії військовозобов’язаний в Україні повинен проходити ВЛК щороку. Але специфіка військово-лікарської комісії така, що це має відбуватися не за ініціативою громадянина, а за викликом-направленням від ТЦК.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело