“Українцям треба думати, як вижити взимку”: обмеження світла будуть 3-4 роки – Кошарна

“Українцям треба думати, як вижити взимку”: обмеження світла будуть 3-4 роки – Кошарна

Не варто розраховувати на оптимістичний прогноз, а потрібно готуватися до того, як жити в осінньо-зимовий період в таких реаліях.

Обмеження використання електроенергії і графіки вимкнення світла в Україні можуть бути ще упродовж 3-4 років. Адже нашій державі потрібно побудувати маневрові потужності й мати більше накопичувачів електроенергії.

Таку думку висловила незалежна експертка з ядерної енергетики та ядерної безпеки Ольга Кошарна в інтерв’ю Главреду. Вона зазначила, що накопичувачів електроенергії у нас зараз не вистачає.

“Усі адекватні експерти кажуть, що ситуація з обмеженнями і графіками може тривати до трьох-чотирьох років. Тому що треба побудувати маневрові потужності, накопичувачів електроенергії. Коли були пільгові умови для розвитку сонячної та вітрової енергетики, у нас вийшов перекос у сонячну, і не було зобов’язань для будівництва накопичувачів. У більшості країн переважна більшість відновлюваних джерел електроенергії – вітрові, тоді як в Україні сонячних електростанцій близько 70 відсотків, а більша частина вітрових електростанцій залишилася на окупованій території Херсонщини”, – сказала вона.

За словами Кошарної, зараз, коли “Укренерго” розраховує сталість енергосистеми, там враховують, що нам необхідна певна кількість накопичуючих гігават для маневрування на піках споживання.

“Тому я не можу надати жодного оптимістичного прогнозу, і українцям треба думати про те, як вижити у найближчий осіннє-зимовий період. Я сподіваюсь на український бізнес, який сам себе забезпечить, через що об’єднаній енергосистемі буде легше, адже він може постачати залишки електроенергії. Але це теж непросте технічне завдання для системного оператора “Укренерго”, а саме у тому, як це регулювати, диспетчеризувати тощо”, – зазначила експертка.

Читайте також  Смepтельна авapія у Кривому Розі: син водія розповів, що стало причиною зiткнення

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело