Україна в шоці: ціни на світло та газ сягнуть безпрецедентних рівнів! Українців налякали новими тарифами

По 5 грн за світло та 12 за газ: українців налякали новими тарифами


Українцям розповіли про тарифи
Зазначається, що експерт із житлово-комунальних програм Тетяна Бойко розповіла, що в Україні потрібно зараз працювати над лібералізацією ринків газу, електроенергії тощо, адже на сьогоднішній день у нас ручне регулювання цін. Про це йдеться у матеріалі 24tv.

Отже, втім, до кінця опалювального сезону вартість світла, газу та води точно залишатиметься на тому рівні, що були. На цьому наголосив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Експерт Тетяна Бойко прогнозує, що на ринку справжня ціна за газ має коливатись від 10 до 12 гривень за кубометр газу. А вартість за холодну воду та електроенергію має хоча б зрости на мінімум 50%.

Якщо говорити про теплову енергію, а відповідно гарячу воду, то тарифи мають подорожчати на 70 – 80% залежно від методики виробництва.

“Ми сподіватимемося, що навесні ситуація стане ще кращою, як і в плані цін. Але для того, щоб лібералізацію ринків запускати, потрібно готувати все законодавство і ґрунт зараз”, – зауважила Бойко.

За словами Тетяни Бойко, розпочався цей процес у 2014 році, але він фактично обмежився тим, що у 2014 – 2015 роках відбулося невелике зростання тарифів на електроенергію, зросли тарифи на газ.

“Потім, у 2017 – 2018 роках, у нас запустився роздрібний ринок газу. Це було досить недовго, але суть у тому, що прийшло чимало газових компаній. І тут мова не про високі чи низькі тарифи”, – пояснює вона.

Найважливішим у цьому є правила гри:

  • Держава відпускає ручне управління ринком, і коли це відбувається, вона встановлює певні правила, за якими грають усі “гравці” ринку.
  • Втім, важливо, що тільки після того, як усі правила визначені та синхронізовані з європейським законодавством, а на всіх правопорушників чекатиме жорстоке покарання, тільки тоді можна відпускати ціни.
  • Це робиться для того, щоби залучити багатьох гравців як українських, так і міжнародних. Отже, вони починають виборювати споживача. Тобто наш український споживач стає клієнтом, як у бізнесі.
  • Коли таких постачальників багато, це не дає ринку “перегріти” ціну і, скажімо так, якомусь монополісту виставити ту ціну, яка йому подобається.
Читайте також  Стало відомо, на скільки подешевшає газ для населення у серпні

“Якби ми все-таки запустили цей ринок у 2017 – 2018 роках, то мали б вищі тарифи для населення, але це було б уже не так боляче та прогнозовано, ніж якби це сталося умовно завтра”, – каже Тетяна Бойко.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело