“В Україні чоловіків із цими хворобами можуть відправити на передову вже скоро”: мобілізація обмежено придатних почалася

“В Україні чоловіків із цими хворобами можуть відправити на передову вже скоро”: мобілізація обмежено придатних почалася

В Україні можуть мобілізувати та відправити на передову обмежено придатних чоловіків. Про це повідомив юрист Дмитро Дончак.

Як інформує “biz.today.ua”, правозахисник прокоментував звернення українця, якого мобілізували у тилову частину та планують перевести до бойової. Чоловік визнаний обмежено придатним у воєнний час. Дончак пояснив, що такі особи можуть проходити службу у військових комісаріатах, підрозділах забезпечення, військових організаціях, установах та навчальних закладах.

Обмежено придатним чоловікам не можна служити у плавскладі, високомобільних десантних військах, морській піхоті та спецспорудах. Таких військовослужбовців можуть направити у ту частину, яка виконує завдання на нулі або біля нього. Так на фронті називають передові пости. Дончак наголосив, що це відбувається через те, що в українському законодавстві немає чіткого визначення “бойова частина”.

Якщо українця, якого визнали обмежено придатним до військової служби, відправляють нести службу до частини, що дислокується на нулі, є певні умови:

у постанові ВВК мають вказати посади та види служби, протипоказані військовому за станом здоров’я; такого військовослужбовця не можуть направити на службу до десантно-штурмових військ та морської піхоти; вид служби та посада мають бути пов’язані з діяльністю забезпечення військової частини (не можна направляти на роботи, пов’язані з фізичною працею).

За словами юриста, при порушенні хоча б однієї із зазначених умов слід подати рапорт на ім’я командира частини та попросити про переведення на посаду, яка відповідає стану здоров’я.

Читайте також  Сім’я молодого поліцейського бориться за життя свого сина, потрібна допомога

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело