Українців масово оштрафували на 17 тисяч через відсутність масок: де і кого карають

В Україні вже виписали 45,8 тис. Протоколів за порушення карантину. У більшості випадків продавцям і офіціантам, клієнтам супермаркетів і магазинів. Штраф повинен становити 17 тисяч гривень, але платять його далеко не всі.

Як штрафують українців

Як показує судова практика, часто судді після каяття “прощають” провинилися українців і обмежуються усним попередженням.

Скільки українців оштрафували?
Всього з 12 березня по 5 листопада склали 45 807 адміністративних протоколів за порушення карантину, йдеться у відповіді МВС на інформаційний запит OBOZREVATEL. В результаті піддали штрафу тільки 1 053 українця, кожен з них повинен заплатити по 17 тисяч гривень в бюджет, в результаті скарбниця поповниться на 18,3 млн грн.

Що цікаво, найбільше порушували карантин в Дніпропетровській області (4673 протоколу), Харківській (4400), Одеській (3518), Львівській (3199), Херсонській (2215) і в Києві (4283).

Скільки українців оштрафували

Після протоколів вже суд приймав рішення, кому і скільки платити. І судячи з реєстру і озвученої статистикою, найчастіше порушення карантину закінчувалося “усним” попередженням. Наприклад, в серпні самозайнятий підприємець в Тернопільській області працював без маски і рукавичок. У вересні відбувся суд, на якому порушник розкаявся, визнав провину і попросив жорстко не карати, замість штрафу обшлісь всього лише усним попередженням.

Реєстр судових рішень

А ось іншого підприємця, який не забезпечив своїх співробітників медичними масками, дезінфекторами і рукавичками, оштрафували на 17 тисяч гривень. Відзначимо, якщо в магазині є маски і рукавички, але продавець їх не одягає, то нести відповідальність буде співробітник.

Реєстр судових рішень

У випадку з простими українцями, які без маски зайшли в приміщення, суди найчастіше приймають рішення обійтися усним попередженням.

Штрафувати будуть і за маски на підборіддях
Кожен четвертий українець носить маску нерегулярно, йдеться в дослідженнях групи “Рейтинг”. При цьому левова частка надягає респіратори і маски на підборіддя, що не прикриваючи ніс і рот. Ефекту від такого захисту немає, проте формально вимога “масочного режиму” виконується.

Читайте також  Bloomberg назвало найгіршу валюту початку 2017 року

Якщо раніше за відсутність масок могли оштрафувати на 17 тис. Грн, то зараз штраф буде неприємним, але посильним для будь-якого працюючого українця. Так, якщо, наприклад, прийти в торговий центр і надіти маску на підборіддя, оштрафувати можуть на 170 грн. А якщо порушити правила повторно, штраф складе вже 255 грн.

“Перебування в громадських будівлях, спорудах, громадському транспорті під час дії карантину без одягнених засобів індивідуального захисту, в тому числі респіраторів або захисних масок, що закривають ніс і рот, в тому числі виготовлених самостійно – тягне за собою накладення штрафу від десяти до п’ятнадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян “, – йдеться в уже прийнятому законопроекті.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело