Любить одяг і взуття: як довго живе коронавірус на побутових речах

Науковці нагадують, що сприятливими факторами для вірусів є вологість і тепло

Збудник коронавірусної хвороби SARS-CoV-2 здатен жити досить довго – залежно від типу поверхні. Чи може людина переносити коронавірус на одязі та яких правил дотримуватись, аби уникнути зараження через контакт з одягом – на це питання відповіли вірусологи Кетлін Джордан і Вінсент Сюй

ОДЯГ

Науковці провели масштабне дослідження і з’ясували, що одяг не є основним джерелом зараження. У лабораторних умовах Джордан і Сюй визначили, що коронавірус здатен жити на тканині до 2 днів. Але слід узяти до уваги, що звичайні побутові умови відрізняються від лабораторних.

Сприятливими факторами для вірусів є вологість і тепло, а тканина має сітчасту структуру. Тому, вважають науковці, під час прогулянки до чи з супермаркету частина збудника, яка осіла на одязі, найімовірніше, засохне і вивітриться.

Важливо! Якщо людина дотримується правил гігієні, самоізоляції і не мала контакту з хворим, можна не турбуватися про зараження через одяг.
Але медичним працівникам та іншим людям, які контактують з хворими часто, не завадять додаткові заходи. Так, згідно з дослідженнями вчених із Уханю, вірус цілком добре почувається на рукавах одягу. Тому його необхідно часто дезінфікувати та змінювати.

ВЗУТТЯ
Як повідомляється, в половині досліджуваних випадків на підошвах взуття медиків був виявлений SARS-CoV-2. Але взуття не контактує з дихальними шляхами, тому, знявши його та помивши руки, можна не турбуватися про зараження. Втім, як відомо, на гумі, з якої переважно виготовлена підошва, вірус здатен триматися до 4-5 днів. Тривалий час він може зберігатися і на верхній частині – залежно від матеріалу. Тому, повернувшись із вулиці, краще негайно скинути вуличне взуття.
Щодо того, чи загрожує вірус на підошвах домашньому улюбленцеві, – випадки інфікування тварин уже були, але всі вони сталися після контакту з хворим господарем.

Відтак, основним шляхом зараження COVID-19 залишається контакт із носієм. Тому найефективнішими заходами є соціальне дистанціювання, носіння маски або респіратора, самоізоляція і регулярне миття рук. Сумлінно виконуючи рекомендації фахівців, ви зробите все можливе для профілактики захворювання.

Зоряна

Recent Posts

Скільки коштує ігнорувати військовий обов’язок? Штрафи вже досягають божевільних меж

Скільки коштує ігнорувати військовий обов'язок? Штрафи вже досягають божевільних меж Наступ адміністративної відповідальності можливий з…

17 хв. ago

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками – карта областей

На нас чекає крижаний Великдень: Україну вже накриває моторошне похолодання із сильними заморозками - карта…

4 години ago

В Офісі президента сподіваються на “європейське рішення” стосовно українських чоловіків за кордоном

В Офісі президента сподіваються на "європейське рішення" стосовно українських чоловіків за кордоном Радник керівника ОП…

6 години ago

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає – буде спільне рішення по всьому ЄС

Стосується всіх, хто виїхав: Подоляк розповів, що на них чекає - буде спільне рішення по…

8 години ago

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство (ФОТО)

Страшна трагедія шокувала усю країну: чоловік вистрелив у дитину та жінку, а після скоїв самогубство…

10 години ago

Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію

Повістки на блокпостах: що потрібно знати з ухваленням нового закону про мобілізацію В Україні не…

12 години ago

This website uses cookies.