“Готовий у разі потреби…”: Зеленський виступив з потужною заявою до українців. Не стримував емоцій

У середу, 22 січня, в Україні відзначають День Соборності та 101 річницю з дня об’єдняння УНР та ЗУНР.

З нагоди свята до українців звернувся глава держави Володимир Зеленський.

Рівно 101 рік тому відбулась одна з найбільш знакових подій в історії української державності та національно-визвольних змагань.

“Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які вмирали кращі сини України”. Це цитата з Акта Злуки, який сповіщав про возз’єднання в єдину, незалежну державу та був урочисто проголошений діячами УНР та ЗУНР 22 січня 1919 року на Софійському майдані в Києві.

В усіх куточках України це зустріли піднесено та захоплено: нарешті з’явився шанс для побудови соборної та самостійної країни. Та він, на жаль, був втрачений. Амбіції тогочасних політиків завадили їм досягти справжньої державної єдності. Єдності не у словах, а у справах.

Невдовзі УНР залишила Київ під натиском більшовиків, більшість території Галичини зайняли польські війська. Північну Буковину – румуни, а Закарпаття відійшло Чехословаччині.

Минуло більше ста років. Чи зробили ми висновки з цієї історії?

Вона вчить нас простого, але життєво важливого для України принципу: тільки разом ми сильні.

Як показує новорічне привітання, тема єдності болить кожному українцю. Та в пошуках цієї єдності ми знову сваримось: «А довкола чого ми, такі різні й несхожі, можемо згуртуватися?»

Чи зможемо ми, не сперечаючись про минуле, рухатися у майбутнє?

У сучасному світі відчуття нації єдиним цілим виникає не тільки завдяки спільним традиціям, культурі та релігії. Є ще цінності.

Які прийнятні для кожного куточка України. І за якими у майбутньому українців могли б ідентифікувати у кожному куточку планети.

Цінності доброчесності та порядності. Вихованості й толерантності. Цінності свободи та демократії. Бажання економічного добробуту та процвітання. Бажання бути заможним. Цінності поваги до закону, приватної власності та поваги одне до одного.

Читайте також  Патрульний не впорався з емоціями та вистрілив чоловікові прямо в голову

Я – українець. Тому що живу за законом. Завжди готовий у разі потреби захистити свою рідну землю. Я взірець для пострадянського простору: у захисті своїх прав, захисті свободи слова, правової держави, громадянського суспільства, нульової толерантності до корупції.

Я – українець. Бо я відповідальний громадянин. Я сплачую податки.
Не їду на червоне, правильно паркуюся, ніколи не сідаю за кермо напідпитку. Піклуюсь про довкілля. Вчуся критично мислити. Я українець – бо ми найкращі в спорті, науці, в IT.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело