“Цементує недоторканність”: Вакарчук накинувся з критикою на реформи Зеленського

Лідер партії “Голос” Святослав Вакарчук назвав законопроєкт президента України Володимира Зеленського про децентралізацію “дуже небезпечним”.

Таку думку він висловив в інтерв’ю виданню OBOZREVATEL. Політик також порадив владі “говорити прямо”, що “вони хочуть ухвалити закон про централізацію влади”.

“Із того, що я побачив, фактично президент отримає можливість зупиняти рішення будь-кого – місцевих рад, мерів. При всій повазі та підтримці ідеї того, що держава повинна мати сильний центральний апарат, це зміни до Конституції, що не децентралізують, а централізують владу”, – вважає музикант.

Вакарчук розкритикував й іншу реформу команди президента. “Те саме і закон про зняття недоторканності, він цементує недоторканність”, – стверджує він.

Депутат зазначив, що мета децентралізації в “пошуку балансу між незалежністю і можливістю виконувати свої дії з боку місцевої влади, і можливістю центральної влади їх контролювати”.

“Перш за все через Службу безпеки, органи поліції, суди, які повинні оформляти фінальне рішення, монетарну і фіскальну політику. Решта – місцева влада. У них є не політичні, а економічні щоденні питання.

Якщо вони в чомусь не праві, то має бути хтось, хто подавав би до суду, мав конституційне право висловлювати свої зауваження. Але щоб президент міг зупиняти рішення – це занадто”, – заявив Вакарчук.

Як повідомляв OBOZREVATEL, нещодавно Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради доопрацьований проєкт закону про децентралізацію, який передбачає внесення змін до Конституції.

Документ пропонує змінити статті Конституції 118-120, 132, 133, 140-144. У ньому не згадується надання особливого статусу Донецькій та Луганській областям або окремим їх регіонам. При цьому встановлено окремий правовий статус для Києва.

Читайте також  СВЯТОСЛАВ ВАКАРЧУК ПОКАЗАВ СВОЮ КРАСУНЮ ДРУЖИНУ УКРАЇНІ (ФОТО)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело