Порошенко платив ЗМІ та блогерам за позитивні матеріали про себе, – журналісти

Петро Порошенко від початку своєї президентської кампанії у 2014-му і до виборів у 2019-му регулярно оплачував аналітику в ЗМІ та блогерські коментарі. Відповідне розслідування провели журналісти Kyiv Post.

У стінах адміністрації існувала ціла структура, що відповідала за проплачені матеріали в ЗМІ. Наприклад, у 2014 році деякі матеріали обійшлися екс-президенту у 2100 доларів, а деякі й дорожче.

Також у документах, знайдених в ОПУ після закінчення каденції Порошенка, зазначено, що замовні матеріали на радіостанціях до місцевих виборів 26 жовтня 2016 року обійшлися президенту в 1,1 млн доларів.

А ще близько 900 тис. доларів вони отримали за джинсу в новинних повідомленнях. За ці гроші було здійснено 1134 розміщення в новинах.

Представник моніторингу українських ЗМІ Detector Media Отар Довженко заявив, що Порошенко не купував конкретних матеріалів, він укладав довгострокові контракти. Така практика досить популярна.

Було кілька сплесків інформаційних потоків щодо команди Порошенка, наприклад, після призначення заступником прем’єр-міністра Ковальчука.

Також є дані про співпрацю із соціальними мережами. Була створена ціла мережа пропрезидентських блогерів, які виносили в маси потрібну інформацію.

Спочатку вони мали викривати неправдиву про українську армію, поширену російськими “тролями”. Але згодом політика спільноти почала зміщуватися.

“Ми всі вірили, що все робимо правильно”, – прокоментував один з учасників спільноти.

Вони також знижували градус громадського обурення, як, наприклад, після гучного розслідування корупційних схем в “Укроборонпромі”, безпосередньо пов’язаних із прихильниками Порошенко.

Блогери працювали або за зарплату – 2500 доларів на місяць, – або за піар у ЗМІ та на офіційних сторінках Порошенка. У штаті було до 20 людей.

Петро Порошенко – п’ятий президент України. Перебував у статусі гаранта з 7 червня 2014 року до 20 травня 2019 року. Зараз є народним депутатом Верховної Ради України ІХ скликання і головою політичної партії “Європейська солідарність”.

Читайте також  "Долар вчинить щось надзвичайне, ніхто не чекає на таке потрясіння": експерти сказали, коли курс валют приголомшить всіх в Україні

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело