Психічно хворих людей голими тримають у зачиненій кімнаті в інтернаті на Вінниччині (відео)

Повністю роздягненими, навіть без білизни, чоловіків, жінок та дітей разом утримували в зачиненій кімнаті на холодній кахельній підлозі у Плисківському психоневрологічному інтернаті на Вінниччині.

 

Такими виявилися результати раптового “рейду” громадських активістів та керівництва Департаменту соціальної політики Вінницької ОДА до села Плисків Погребищенського району на Вінниччині. Скарги від громадян щодо нелюдських умов, в яких утримуються клієнти закладу, вже надходили активістам, тож вони вирішили перевірити все на власні очі, пише “Вежа”.

“Ми очікували побачити зачинені двері (закладу – ред.,) – те, що ми ніби підозрювали. Насправді ми побачили набагато жахливішу картину. Просто нелюдське поводження з тими клієнтами, які проживають в тому закладі”, – говорить директорка Департаменту соцполітики Вінницької ОДА Наталія Заболотна.

На кадрах, продемонстрованих телеканалом UA Вінниця, що їх зняли активісти ГО USER, видно кімнату в напівтемряві, де абсолютно голими перебуває група людей різної статі та віку. За словами активістів, цих людей утримували тут довгий час, не даючи змоги вийти навіть до вбиральні. Через це в кімнаті – жахливий сморід випорожнень.

“Під час відвідування двоповерхового корпусу інтернатної установи, моніторингова група виявила групу на другому поверсі людей жіночої статі, роздягнуті наголо, що є підопічними психоневрологічного інтернату, які були на ніч зачинені під замком в правому та лівому крилі коридора, без особи, в повноваження якої входить чергування та надання необхідної допомоги в справлянні людських потреб, в доступі до води та наданню негайної необхідної першої домедичної допомоги.

В іншому одноповерховому приміщенні інтернатної установи, моніторингова група виявила групу людей жіночої та чоловічої статі, роздягнуті наголо, що є підопічними психоневрологічного інтернату, які знаходились в одній великій кімнаті а інші підопічні допомагали їм одягатись.

Читайте також  Моніка Беллуччі закрутила новий роман

Підопічні психоневрологічного закладу не позбавлені та не обмежені в дієздатності, стан здоров’я яких не потребує ізоляції на певний час та в обмеженому приміщенні. Підопічні протягом нічної доби не мали можливості користуватися санітарним вузлом, вимушені були справляти людські потреби в кімнаті проживання: на підлогу, постіль. Зазначене поводження, стійкий смрад фекалій принижує людську гідність”, – ідеться у звіті ГО USER.

Знімальна група UA Вінниця також приїхала до закладу без попередження. За словами старшої медсестри, всі їхні підопічні сплять на застелених ліжках, нормально харчуються та мають доступ до санвузлів. Також працівниці установи відкидають звинувачення в тому, що клієнтам закладу нібито не додають м’яса, а замінюють його салом.

 

Проте числені порушення, приниження людської гідності та антисанітарію в Плисківському інтернаті фіксують і на сайті Уповноваженого з прав людини. Крім переліченого активістами, вони також звертають увагу на грибок у приміщеннях, а ще – на можливі фінансові махінації з ощадними книжками клієнтів психоневрологічного інтернату. Зокрема, в офісі Уповноваженого стверджують, що в грудні 2018 року в один день 22 підопічних інтернату зняли зі своїх ощадних книжок по п’ять тисяч гривень.

Директор закладу спершу пояснював ці витрати проведенням Дня іменинника, потім – потребою придбати одяг підопічним інтернату. Водночас не зміг продемонструвати жодних підтверджуючих документів.

В сюжеті UA Вінниця стверджують, що обласні представники Омбудсмена відмовилися коментувати ситуацію, тому до поліції звернулися громадські активісти.

Зі слів начальника Погребищенської поліції Володимира Гавриша, “на даний час проводиться слідча перевірка за ч. 2 ст. 146 ККУ “Незаконне позбавлення волі”.

Цікаво, що директор інтернату – Іван Катрук – після скандалу звільнився “за згодою сторін”. У телефонній розмові з журналістами ексдиректор відкидає звинувачення та заявляє, що підопічні “не ночували на кахелі”, а просто “рано в спальні встали та перейшли до кімнати перебування”. А зрештою послався на те, що перебуває в лікарні та йому “важко говорити”.

Читайте також  Влада назвала умови, за якої випустить українців закордон на заробітки

Журналісти з’ясували, що наказ про звільнення Катрука підписав голова Вінницької обласної ради Анатолій Олійник. Однак зі слів прес-служби обласної ради, жодних коментарів з приводу того, чому директора звільнили саме “за згодою сторін” – не буде.

Наразі виконувати обов’язки директора Плисківського інтернату буде новопризначений Максим Гвоздінський. З його слів, передусім він має намір налагодити роботу кухні та медперсоналу. За інформацією журналістів UA Вінниці, поки правоохоронці проводять перевірки, в інтернаті цілодобово залишаються на утриманні 94 вихованці.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -