Україна, Польща і США підписали газовий меморандум

Україна, Польща і США у суботу, 31 серпня, підписали меморандум про диверсифікацію джерел постачання газу та підвищення рівня енергетичної безпеки. Про це повідомили в РНБО.

Одним із кроків у цьому напрямку стане налагодження поставок зрідженого газу через Польшу. Для цього побудують спеціалізований інтерконнектор, який об’єднає газотранспортні системи України та ЄС.

Меморандум підписали у Варшаві за участі секретаря РНБО України Олександра Данилюка, міністра енергетики США Ріка Перрі та уповноваженого уряду Польші зі стратегічної енергетичної інфраструктури Петра Наїмського.

Документ набрав чинності з дня підписання.

Представник Польщі заявив, що метою угоди є диверсифікація постачання газу в Україну, яка в цьому є залежною від Росії. Така можливість відкриється в момент розбудови терміналу зрідженого газу в Свіноусті та будівництва газопроводу Baltic Pipe, що з’єднає Польщу з Норвегією, пише “Польське радіо”

У 2021 році Польща зможе постачати Україні 6 млрд кубометрів газу. Зараз Польща може постачати приблизно 1,5 млрд.

“За два роки потужність газопорту в Свіноусті збільшиться на 50% – до 7,5 млрд. кубометрів. Завдяки цьому буде можливість приймати зріджений газ зі США, який придбає українська сторона, або Україна може купити газ у польської Нафтогазової компанії”, – сказав польський чиновник.

Данилюк зауважив, що залежність від Росії має не лише економічні, але й політичні наслідки.

“Єдиний вихід – диверсифікувати постачання. Тому наступним кроком є можливість доступу до зрідженого газу з інших країн, перш за все зі США”, – заявив він.

Перрі підкреслив, що США допомагають Польщі зменшити залежність від російського газу і гарантувати постачання сировини. За посередництвом Польщі зріджений газ може допомогти Україні уникнути загрози обмеження постачання російського газу.

Читайте також  Почав хрипіти: на Одещині з нез’ясованої причини пoмepла п’ятимісячна дитина

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -