Мaма зaвжди кyпувала дoдому пo чoтири-п’ять пaчок сoлі, ввaжала, що «Сoлі бaгато нe бyває!». Тa якoсь я пoмітила, щo у нeї закiнчилася сiль і вiдразу ж пoговорила з свoїм чoловіком

Мoя мaма зaвжди кyпувала дoдому пo чoтири-п’ять пaчок сoлі, ввaжала, що «Сoлі бaгато нe бyває!». Тa якoсь я пoмітила, щo у нeї закiнчилася сiль і вiдразу ж пoговорила з свoїм чoловіком.

На думку моєї мами, можна не мити підлоги, через день бігати в магазин за цукром, забувати про посуд в раковині. Але відсутність в домі запасу солі – найголовніша і вірна ознака поганої господині. Пам’ятаю, в дитинстві: збираюся в магазин, отримую список і гроші. Обов’язково, першим же пунктом, йшла сіль.

І плювати, що на кухні в ящику п’ять кіло хлориду натрію. «Солі багато не буває!», – говорила мама. З магазину додому ледве-ледве тягла п’ять кілограм картоплі, інших овочів, яйця, фрукти, рибу, макарони і сіль, і в додачу – два кpитичних пакета.

В мої тринадцять років мама перестала спілкуватися з сусідкою. Не панська це справа – з недохазайкою васькатися: – Вона за сіллю прийшла! За сіллю, з брудною сільницею!

У доброї господині сіль ніколи не закінчується, – багатозначно піднявши вказівний палець вгору, мама без найменшого жалю розірвала дружні відносини. Мамина любов до покладів солі стала в нашій сім’ї легендою. Навіть порахувати не можу, скільки разів вона отримувала її в подарунок.

Один раз пожартував тато: у велику трилітрову банку заховав колечко і засипав його об’єктом маминої манії. Обpазу він пережив, терпляче чекаючи коли ж мама виявить подарунок. Чекати йому довелося два з половиною роки – рівно стільки по сусідству з пакетами простояла банка. Мама знайшла колечко, але образилася ще раз. За мовчання.

Слідом за батьком відзначилася бабуся: вони з дідом притягли мішок в половину центнера вагою. Здавалося б, одним махом вирішили всі наші проблеми, аж ні… Сіль виявилася не така. «Яка – не така? Недостатньо солона?»- з’єхидничала бабуся і забрала неприйнятий дар.

Дід потім цією сіллю доріжки на дачі по весні посипав. Мамині подруги і колеги теж щосили намагалися один одного перевершити: шкатулка, обов’язково з солоною начинкою; соляний світильник; путівка на Солені озера, подарована в честь виходу на пенсію…

Навіть коли я поїхала вчитися до великого міста, відстань не стала перешкодою для контролю моєї гарності як господині: сіль ми не купували всім гуртожитком. Як мінімум кілька пачок завжди затесується серед маминих продуктових посилок.

А підбивання «Ірка, дай солі!» Переслідують мене досі на зустрічах випускників. Пам’ятаю, як порадила нареченій брата розоритися і купити кілограм з п’ять солі, прибрати в шафу і ненароком маякнути перед мамою запасом, щоб вона побачила.

Так у мами з’явився зайвий привід для радості: «Хороша дівчинка, відразу видно – господарська, не пропаде з нею син!».

Нещодавно мама овдoвіла. Мамі стукнуло шістдесят п’ять років. Ми з дружиною брата допомагали на кухні, коли я звернула увагу на дивну деталь: в шафі сиротливо лежав один-єдиний пакет з маленькою жменькою солі.

«Мені одній багато не треба, два роки одну пачку тягну, ніяк закінчитися не може», – сумно посміхнулася вона. Залишків не вистачило, довелося бігти в магазин.

Повертаючись до мами з пакетом солі, мене як обухом по голові: це не сіль у мами закінчилася, а закінчилася ціла епоха – епоха нашої сім’ї, сполучною ланкою якої була мама.

Діти, батьки, часті гості, море готування… Все це залишилося в минулому: тата немає, ми з братом роз’їхалися хто куди, мамині колеги і подруги – хто у дітей, хто в краще світі. Навіть сусідка, та сама, з якою мама спілкуватися перестала, квартиру продала і до моря перебралася. Після ювілею я поговорила з чоловіком, і ми забрали маму до нас.

Троє наших дітей стрибали від радості, дізнавшись що бабуся буде поруч. І що б Ви думали? На другий же день після переїзду вона з магазину принесла три пачки солі… Що тут сказати? У людини життя триває.

Tanya

Recent Posts

Американський генерал пояснив, коли зупиниться Путін

Американський генерал пояснив, коли зупиниться Путін Генерал Бен Годжес вважає, що союзники мають об'єднати всі…

54 хв. ago

Кінець війни в Україні: у Зеленського попередили про гарні події

Кінець війни в Україні: у Зеленського попередили про гарні події Перший Саміт миру відбудеться 15-16…

9 години ago

“Лютий холод повертається в ці області, прогноз стривожив навіть синоптиків”: куди суне мороз у -9 градусів, дощ і снігопад?

"Лютий холод повертається в ці області, прогноз стривожив навіть синоптиків": куди суне мороз у -9…

11 години ago

Можливі ракетні удари на Великдень: Жданов відповів, чи треба виїжджати з міст

Можливі ракетні удари на Великдень: Жданов відповів, чи треба виїжджати з міст Росія здатна влаштувати…

13 години ago

“Масштабне скасування бронювання наближається, названо перелік захворювань для відстрочок”: повістки, ТЦК, мобілізація

"Масштабне скасування бронювання наближається, названо перелік захворювань для відстрочок": повістки, ТЦК, мобілізація В Україні тривають…

15 години ago

Статус “обмежено придатний” скасовують із 4 травня: що чекає на військовозобов’язаних, у яких він був

Статус "обмежено придатний" скасовують із 4 травня: що чекає на військовозобов'язаних, у яких він був…

17 години ago

This website uses cookies.