Платити менше! Зеленський вніс у Раду надважливий законопроект. Українці цього чекали давно

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону про зниження вартості електричної енергії.

Законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо зниження вартості електричної енергії” в середу, 26 червня, зареєстрований на сайті Верховної Ради.

Проект закону позначений президентом як невідкладний.Раніше повідомлялося, що Зеленський домовився з олігархом Рінатом Ахметовим скасувати формулу “Роттердам+”, щоб замість неї діяла нова формула “Роттердам-“.

Як зазначається, представник президента в Кабміні Андрій Герус пояснював, що з нової формули буде вилучена вартість доставки вугілля з Роттердама. Він також казав, що законопроект Зеленського передбачає відтермінування введення ринку електроенергії на один рік.

Зазначимо, що Андрій Герус вважає, що рішення про введення граничних тарифів на житлово-комунальні послуги повинна була прийняти Національна комісія з питань енергетики

«Я думаю, що було б правильно змінити ліцензійні умови НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, – еспресо.), Тому що власне коли центральний регулятор встановлював тарифи три роки тому, потім була так звана децентралізація … І в деяких випадках це призводило до того, що на місцях встановилися дуже різні тарифи «, – пояснив Герус.

Він вважає, що оскільки до опалювального сезону ще є час, такі рішення можна приймати. Втім треба дивитися, чому тарифи в 8 містах, про які йшла мова на засіданні уряду, були завищені, і як вони в цих містах будуть працювати після рішення Кабміну:

«На мою думку, більш правильно було б делегувати ці повноваження Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, щоб вони проаналізували, які ж тарифи у цих містах має бути об’єктивним і обґрунтованим», – додав представник президента в уряді.

Читайте також  "Нічого не повинні робити": Зеленський відмахнувся від полонених українських моряків

В свою чергу, вже сьогодні, 26 червня, Кабінет міністрів України вирішив ввести граничні ціни на теплоенергію в системі централізованого опалення і гарячу воду. Таке рішення було прийнято, на засіданні уряду.

На думку уряду, економічно обґрунтованою є вартість теплоенергії в 1400 грн за 1 Гкал при наявності лічильника і 35,21 грн за 1 кв. метр при його відсутності.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, в середньому по країні тариф зменшиться майже на 14%. Зокрема, в Кіровоградській області тепло подешевшає на 34%, у Волинській – на 24%, в Рівненській – на 22%, Луганській – на 21%, Тернопільській і Чернігівській – майже на 20%, Донецькій – на 16%, Житомирській – на 14%, Херсонській та Київській областях і Києві – на13%.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -