В Україну йде “африканська спека”: що треба їсти і пити, аби почуватися добре

Щоліта в Україні настає спека. У сюжеті СТБ експерти поділилися порадами щодо харчування, що потрібно, пити і одягати в спеку, щоб насолоджуватися літнім періодом, а не страждати.

Здебільшого українці рятуються від спеки за допомогою морозива та прохолодних солодких газованих напоїв. Проте користі і шкоди від такого рецепта – 50 на 50. Звісно, цього дуже хочеться, але варто подумати про шкоду для організму.

Власниця клініки і дієтолог, яка точно знає, як правильно харчуватися, – Людмила Гончарова пригадує, що останній раз їла морозиво багато років тому. Каже, що цукор в спеку – це знущання над організмом. А ось вода, зазначає фахівець, – кращий варіант в жаркий час. І чим більше її пити, тим краще. Від газованих та солодких напоїв слід відмовитися.

“В таку спеку треба пити дуже багато води. Намагатися, якщо немає надмірної ваги, вживати 40 мл на кілограм ваги. Плюс ще літр, тому що влітку у нас збільшується потовиділення”, – зазначає дієтолог.
Що можна, а чого не можна робити влітку:

З одягу краще вибирати речі з натуральних тканин і світлих кольорів.
З смакоти – радувати себе фруктами і ягодами, обов’язково митими.
Овочі і м’ясо краще варити, запікати в рукаві, готувати в духовці або на грилі. А від копченостей, маринадів і консервації слід відмовитися. Кожен прийом їжі може полегшити чи ускладнити ваше самопочуття під час спеки. Тому перш ніж нарікати на погоду, згадайте, чим сьогодні обідали.
Якщо погано почуваєте себе в спеку, з 10:00 до 16:00, варто залишатися у прохолодних приміщеннях.
Загоряйте вранці або після обіду.
Використовуйте мінімум косметики, щоб не погіршити стан шкіри.
Сімейний лікар Олександр Подлесоцкий попереджає, що жирні креми та основи забивають пори. Крім того, косметичні засоби значно погіршують тепловіддачу. Тому без цього краще обійтись.

Читайте також  "Синоптики налякали жахливим прогнозом, шалений снігопад накриє ці області України": суне мороз у -13 градусів і дощ

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -