Зеленський запропонував змінити закон про вибори в Раду: що буде нового

Президент Володимир Зеленський провів зустріч з главами фракцій Верховної Ради

На переговорах він запропонував на позачерговому засіданні парламенту змінити виборче законодавство і зменшити прохідний бар’єр до парламенту.
“Президент запропонував змінити закон про вибори народних депутатів і внести кілька поправок. Внести коротенький законопроект з декількома поправками. Перша правка – скасувати мажоритарну систему. Друга правка – знизити бар’єр до 3 відсотків“, – сказав співголова депутатської групи” Партія “Відродження” Віталій Хомутиннік.

Фракції теж зробили пропозицію Зеленському.

“Ще дискутувалася третя правка, вона була запропонована від фракцій. Це уточнення норм про імперативний мандат“, – додав Хомутиннік.

Варто уточнити, що при імперативному мандаті передбачена процедура відкликання депутата.
Відзначимо, що зараз в Україні змішана виборча система, а до ради проходять партії, що набрали більше 5% голосів. За даними останніх опитувань, лише чотири партії на даний момент здатні пройти в наступне скликання парламента.Бар’єр в п’ять відсотків, якби вибори відбулися сьогодні, переступили б тільки партії Слуга народу, Опозиційна платформа – За життя, БПП і Батьківщина. Згідно соцдослідженням, серед усіх опитаних за партію Слуга народу готові проголосувати 29,5% (серед тих, хто визначився, і буде голосувати – 39,9%), за Опозиційну платформу – За життя – 8,1% (10,9 %), Блок Петра Порошенка – 7,8% (10,6%), Батьківщина – 6,7% (9,1%). Інші партії не користуються особливою популярністю у українців.

За Честь і силу Ігоря Смешка проголосували б 3, 8% всіх респондентів, за Громадянську позицію – 3,7%, за Опозиційний блок – 2,6%, за Радикальну партію – 2,4%, за ВО Свобода – 1,8%, за об’єднання Самопоміч – 1,5%. Новостворена партія Святослава Вакарчука набрала б лише 0,7% голосів опитаних.

Читайте також  Місячне затемнення і повний місяць 5 червня: астролог озвучив рекомендації

Нагадаємо, відразу після церемонії інавгурації, 20 травня, новий президент Володимир Зеленський заявив, що розпускає Верховну Раду VIII скликання. Глава держави під час промови в Раді анонсував парламентські вибори 2019. Офіційна причина розпуску – в Раді вже кілька років де-факто немає коалції. Це дає президенту право розпуска.

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -