У Раді хочуть скасувати кримінальну відповідальність за смертельні ДТП

Депутати хочуть спростити життя водіям. У парламенті зареєстрований законопроект, який пропонує звільняти автомобілістів від кримінальної відповідальності за ДТП з тяжкими наслідками, яке трапилося через погану дорогу або з вини іншої людини.

Відповідний проект закону № 10236 подав нардеп від “Народного фронту”, представник правового комітету Ігор Лапін.

Зараз же, незалежно від того, чи була яма на дорозі, або на трасу в недозволеному місці вискочив пішохід, водій автоматично вважається винним. І йому загрожує серйозний термін, до 8 років навіть у тому випадку, якщо він не порушував правила дорожнього руху.

Головне:

Новий закон допоможе водіям отримати компенсацію;

Найчастіше аварії відбуваються з вини пішоходів, але відповідальність несе водій;

Долю водія вирішує експертиза, дані якої можуть і підтасувати.

Аварії через пішоходів

Багато адвокатів вважають законопроект правильним. “Особливо це стосується ДТП з пішоходами. Зараз водій одразу ж призначається винним. І вже сам повинен доводити протилежне. І навіть якщо йому це вдасться і відповідальність з нього знімуть, то отримати компенсацію, наприклад, з винного пішохода йому не вдасться”, — вважає адвокат Андрій Вареник.

Юристи кажуть, що дуже багато аварій у нас трапляється саме з вини пішоходів, які примудряються перебігати восьмисмугові траси в недозволеному місці, ігноруючи пішохідні переходи.

А ось щодо поганого покриття і ям на дорогах, через які так само відбуваються аварії, то зараз існує адміністративна відповідальність для комунальників, за якими закріплені ділянки доріг.

“Так само до відповідальності можна притягнути й іншого водія, через якого трапилася аварія”, — говорить Вареник.

Закон був потрібен давно

Адвокат із ДТП Вадим Володарський вважає, що подібний законопроект ухвалити потрібно було давно. “У правилах дорожнього руху є пункт 12.3, який говорить про те, що водій у разі виникнення небезпеки або перешкоди, повинен вжити заходів для безпечного об’їзду або гальмування аж до зупинки.

Читайте також  В IKEA відреагували на скандал із нелегальними поставками дерева з України: компанія почала аудит

Все нібито правильно. Але на практиці, коли водій потрапляє в яму, то всі звинувачують його, тому що не вибрав безпечну швидкість, не об’їхав яму, чи не загальмував перед нею”, — говорить Володарський.

Правда, уточнює, що серйозні наслідки в ДТП з ямами рідкісні. Інша справа пішоходи і водії-порушники.

Експертизу підтасовують

“Водій їде дотримуючись швидкості, знаків, розмітки. Раптом під колеса вискакує пішохід, або хтось виїжджає з другорядної дороги, проїжджає на червоне світло. І у нас починається розслідування з довгим і нудним з’ясуванням, а чи мав він можливість з технічної точки зору уникнути ДТП. Причому часто ці питання вирішує експертиза. Але в експертизі нерідко вихідні дані підтасовуються, або самі експерти неграмотно на них відповідають”, — говорить адвокат Володарський.

У результаті на водія перекладають або частину провини, або всю провину у випадку з пішоходом. Після схвалення того законопроекту з водія відповідальність можуть зняти.

Також адвокат зазначає, що в проекті закону вносяться зміни тільки в ст. 286 КК України. “Необхідно таку ж норму ввести і в ст. 124 Кодексу про адміністративні правопорушення. Це стаття про ДТП без постраждалих. Там також поширена ситуація, коли перекладають провину з того, хто створив аварійну ситуацію, на водія”, — вважає Володарський.

Хоча юристи відзначають, що через наближення виборів у депутатів можуть не дійти руки до голосування за цей потрібний проект.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -