Майбутнє вже тут: техно-прогнози на 2019 рік в Україні

Футуристи компанії Deloitte представили дослідження про те, як розвиватимуться технології і медіа у світі. Згідно з прогнозами – в найближчому майбутньому слід чекати бурхливого розвитку мережі 5G, технологій на базі штучного інтелекту, квантових обчислень та хмарних технологій. І все це вже діє і в Україні.

Що прогнозує дослідження Deloitte Global
Очікується, що до кінця року кількість проданих смарт-динаміків перевищить 250 млн одиниць.
У 2019 році на ринку з’являться 5G-мережі; до 2020 року приблизно 50 операторів пропонуватимуть послуги 5G-мереж.
У 2019 році серед компаній, що застосовують технології на базі штучного інтелекту, 70% отримає можливість використовувати їх через хмарну платформу.

Під час презентації дослідження представники українських техно-компаній прокоментували преспективи цих трендів у нашій державі.

5G і його перспективи в Україні
CEO Kyivstar Олександр Комаров розповів, що ми перебуваємо на фазі активного будівництва LTE-мережі (4G). Зараз покрито біля 52-53% населення, до кінця року планується вийти 75%. І це дуже швидкі темпи – каже Комаров.

При цьому ми – десь у кінці черги по розгортанню LTE в світі (для порівняння, у США ця мережа запускалася у 2011 році). Але в Україні вже досить розгалуджена мережа 4G, і ринок досить суттєвий.

Головні нюанси 5G, крім швидкості: затримка, що дуже важливо для певних технологій – для розумного автомобіля, наприклад, і ємність – на великих швидкостях можна буде обслужити більше абонентів.

Швидкого приходу 5G в Україні чекати не варто, вважає Комаров. Тут є цілий ряд факторів. Головний – технологію щойно сертифікували, вона на початковій фазі розвитку. Хоча він буде досить швидким. Він підігрівається і виробниками обладнання, і конкуренцією, і навіть державами. 5G активно просувають держави, де це стає частиною інноваційної стратегічної повістки дня країни. як у Китаї та Казахстані. Останні записали в державну програму, що запустять 5G вже у 2021 році.

Читайте також  Порошенко відповів на пропозицію Кличка здати аналізи у WADA: Я ці тести пройду відразу

В Україні є великий потенціал розвитку LTE. Ми можемо забезпечити швидкість 500 мегабіт плюс. А теоретично стандарт підтримує швидкість до одного гігабіта. Ми дійсно спроможні забезпечити швидкості, про які йдеться в 5G, нехай і не в “килимовому” покритті, але ситуативно на сьогоднішній день – вже і в LTE,
– пояснив фахівець.

Серед факторів, що сприятимуть 5G в Україні:

готовність держави розвивати іноваційну повістку і дати операторам можливість розвиватися;
розвивати ринок, зараз він бідний, немає великих потенційних користувачів.
Тому для України питання впровадження 5G – це питання кількох років.

Штучний інтелект і Україна
EMU Commercial Leader, IBM Україна Євген Пасічнюк переконаний, що використання хмари однозначно розширить використання ШІ. Це можливості – експериментувати, пробувати, знаходити нові моделі.

Він розповів, що IBM проводила дослідження: у 2016 цікавилися ШІ – 25%, у 2018 – 43% опитаних. Компанії-лідери в Україні вже почали впроваджувати ШІ. Компанії поменше – ще тільки цікавляться. Сфери використання у світі: інформаційна безпека, ІТ, обслуговування клієнтів, робота з ризиками.

В Україні гарний розвиток інформаційної безпеки. Ми розвиваємо свій Watson. Як це діє? Уявіть, вночі хтось до вас приходить. Watson не будить вас, а спершу сам перевіряє, хто прийшов. Якщо це не бабуся ваша – то вже будить вас,
– розповів Пасічнюк.

Хмарні технології і Україна
Менеджер з розвитку бізнесу та взаємодії з державним сектором Cisco в Україні Валерій Фіщук впевнений – коли штучний інтелект пішов у хмару – стався прорив. Він став доступним, його більше може використовувати середній і малий бізнес.

Разом з хмарними технологіями розробляються і безпосередньо з ними пов’язані – як управляти великим масивом хмарних даних. Також на базі хмар – цифрове робоче місце і мережі учбових центрів.

Читайте також  На Львівщині деревину контрабандою вивозять до Європи

Не варто боятися, треба впроваджувати технології. Це дозволить розвивати бізнес, швидше досягати цілей. Люди повинні мати на столах цифрові інструменти, тоді вони ефективніші – можуть більше заробляти і мати більше часу на себе. А компанія тоді – конкурує на ринку і більше заробляє. В Україні в цьому напрямку ми непогано розвиваємось. Є по два флагмани мінімум в кожній індустрії, і вони “тягнуть” інших за собою,
– сказав Фіщук.

Квантові обчислення і Україна
Що таке квантові обчислення?
Уявіть, що перед вами 4 карти – 3 дами і туз. Вам треба знайти туз. Звичайний комп’ютер перевертає карту – якщо це не туз, перемішує карти і шукає далі. Квантовий комп’ютер одночасно відкриває всі карти і каже – ось туз.

“В цьому як перевага, так і виклик. З одного боку – можна все швидко порахувати і проаналізувати. З іншого – яка потреба і необхідність це робити”, – відзначив Євген Пасічнюк.

Але, за його словами, ще кілька років тому квантові обчислення були цікаві вузькому колу спеціалістів – дослідним центрам, університетам, програмістам. Це вузький напрямок, його важко розробляти і використовувати. А за останні 2 роки дослідники, що займаються квантовими обчисленнями, все більше дивляться на комерційний сектор, бізнес. Головне завдання – знаходити їм застосування.

IBM випустив цього року першу комерційну квантову систему – IBM Q. Її вже можна встановлювати у дата-центрах. Вона коштує дуже великих грошей. Пасічнюк каже, що не впевнений, що в Україні її будуть встановлювати. Але – з’явився доступ через хмару. Тепер можна достукатися до квантових можливостей таким способом.

Шукайте деталі в групі Facebook


-