“Живі” гроші, чи кошти на рахунок: що зміниться для українців, якщо проведуть монетизацію субсидій

Повна монетизація субсидій на оплату комунальних послуг стартує вже в 2019 році. Однак через непродуманість механізму не все йде так гладко, як хотілося б владі.

Міністр соцполітики Андрій Рева повідомив, що з березня 2019 року в країні почнеться монетизація субсидій. Планується, що оформили державну допомогу на оплату послуг ЖКГ з жовтня 2018 роки гроші видадуть готівкою, а тим, хто став субсідіантом з 1 січня 2019 року, виплати будуть здійснюватися в безготівковій формі. Друге незрівнянно менше – близько 2,5% від загальної кількості одержувачів субсидій.

На ім’я субсідіанта, який оформив держдопомогу вперше з січня 2019 року, повинен бути відкритий рахунок в «Ощадбанку». На нього надійдуть кошти від держави, і з нього їх розподілять на рахунки постачальників компослуг.

Всім іншим субсідіантам гроші роздадуть на руки – з проханням розрахуватися за комуналку. Саме з проханням, оскільки спосіб контролю цих коштів в Мінсоцполітики ще не придумали. Не передбачені також санкції за нецільове використання виплат.

За словами Реви, таким чином кожен місяць 4 млн субсідіантов отримуватимуть на руки близько 6 млрд «живих» грошей. Міністр зазначив, що поки головна мета – подивитися, як будуть працювати обидва механізму, готівковий і безготівковий.

Заступник начальника департаменту енергоефективності «Нафтогазу України» Олексій Хабатюк вважає, що при правильному підході монетизація буде корисна державі і субсідіантам.
Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності «Нафтогазу України»:

“При такій моделі монетизації людина розпоряджається коштами, відповідно, він зажадає якості надання послуг та прозорості нарахувань. Клієнт також буде вибирати постачальника і мати можливість голосувати грошима, як це робиться в будь-якому іншому бізнесі. З точки зору ринку, субсідіант нічим не повинен відрізнятися від звичайного споживача, який оплачує власні рахунки своїми засобами. ”

Крім того, зазначає Хабатюк, субсідіант буде зацікавлений в скороченні споживання.

На думку експертів, видавати населенню гроші на руки – досить екстремальне рішення. Адже механізму, який дозволяв би відстежити нецільові витрати, до сих пір не запропонували. А без цього громадяни зможуть витрачати гроші на власний розсуд, накопичуючи заборгованості по комунальних платежах. Згідно із законом, позбавити їх субсидій не мають права навіть за борги.

Tanya

Recent Posts

Виїзд чоловіків за кордон у травні: хто має право і за яким законом

Виїзд чоловіків за кордон у травні: хто має право і за яким законом Хто з…

1 годину ago

Погода на Великдень здивує всіх: синоптик дав приголомшливий прогноз для України

Погода на Великдень здивує всіх: синоптик дав приголомшливий прогноз для України Погода перед Великоднем різко…

9 години ago

“Потужна негода суне в ці області, синоптики приголомшені прогнозом”: де буде мороз, дощ і снігопад?

"Потужна негода суне в ці області, синоптики приголомшені прогнозом": де буде мороз, дощ і снігопад?…

11 години ago

“Йдуть перемовини про мир”: переможниця “Битви екстрасенсів” зробила несподіване передбачення

"Йдуть перемовини про мир": переможниця "Битви екстрасенсів" зробила несподіване передбачення Яна Пасинкова вважає, що з…

13 години ago

Українських чоловіків все ж можуть повернути з-за кордону: нова заява Польщі

Українських чоловіків все ж можуть повернути з-за кордону: нова заява Польщі   Чи буде Україна…

15 години ago

В Україні пропонують починати шкільну освіту з 3-5 років

В Україні пропонують починати шкільну освіту з 3-5 років Україна якомога швидше має переходити на…

17 години ago

This website uses cookies.