Багатоповерхівку в Києві облицьовують сонячними панелями

На південному фасаді багатоповерхового будинку на вулиці Бажана у Києві встановлюють сонячні панелі загальною потужністю 30 кВт. Роботи зі встановлення сонячної електростанції проводить ОСББ «Оберіг на Позняках», повідомляє uprom.info.

ОСББ управляє велетенським будинком, побудованим у 2003-2004 роках. Це 422-квартирний комплекс з різною кількістю поверхів (17-23) та загальною опалювальною площею 36 206 метрів. Добре прорахувавши витрати та трохи побігавши чиновницькими кабінетами і банками, співвласники будинку змогли залучити на енергоефективні заходи майже 31,3 млн грн. З цієї суми людям треба повернути трохи більше 6,5 млн грн протягом п’ятьох років за кредитною ставкою 21%.

Унікальність цього випадку в тому, що ОСББ «Оберіг на Позняках» взяло найбільший кредит на утеплення з часу дії програми з впровадження енергоефективних заходів у багатоповерхівках, і значна частина цих коштів – 24,5 млн грн – буде погашена з державного та місцевих бюджетів. Такі суми на заходи з підвищення енергоефективності — не новина для українського бізнесу. Однак інвестиція розміром понад мільйон євро у багатоквартирний житловий будинок трапилася вперше.

Стартові гроші, 21,5 млн грн, надійшли з міського бюджету за програмою спільного фінансування «70/30%». Другим траншем став «теплий» кредит від Укргазбанку: ініціатори залучили понад 9,7 млн грн на п’ять років за ставкою 21%. Тобто ОСББ скористалося коштами місцевої програми «70/30%» і державної — «Теплі кредити».

 

Читайте також  Організувала поліція: стали відомі подробиці вuкрaдeння жінки в Києві

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -