Що робити, якщо ікона впала? Підказки, які вбережуть вас від біди

Споконвіку ікони займають особливе місце в житті українців. Вони супроводжували людину на найважливіших духовних подіях життя: хрестини або вінчання.

З іконами люди пов’язують багато прикмет і забобонів. Хоча церква говорить, що до прикмет не можна ставитися серйозно, люди зберегли багато забобонів, пов’язаних з образом святих. Джерело.

До чого падає ікона? Чи можна її дарувати і приймати в дар? Коли не можна молитися іконі? І що робити якщо ви знайшли ікону на вулиці?

Ікона в домі: прикмети і правила

Наші пращури на місці спорудження майбутнього будинку залишали хліб, воду та ікону. Ікону першою вносили в будинок на новосілля і ставили в кутку. Її не вішали, а ставили на поличці. Вважалося, що образ святих вішати на стіну не можна.

При іконі в приміщенні чоловік знімав головний убір, так він показував свою повагу святим. Але ще говорили, що знаходження в головному уборі поряд з іконами – говорить про його неповагу – здатне накликати біду і позбавити розуму.

Не можна лаятися і плюватися біля ікони, а тим більше плювати в саму ікону – це страшний гріх і неповага, за яку покарання вищих сил неминуче.

Першими під час пожежі виносили ікони. Наші предки вірили, що якщо пройтися з врятованими іконами навколо будинку, то пожежа може згаснути сам. До речі, раніше перед смepтю першими заповідали ікони, а потім інше майно.

Не можна ікони викидати, палити, ламати. Вважається, що за таке ставлення до образу святих людину сильно покарають вищі сили. Кажуть, що якщо ви з повагою ставитеся до ікон, то вищі сили будуть допомагати вам.

Як правильно купувати ікону?
Краще купувати її освяченою в церкві. Але якщо так сталося, що ви не знаєте: чи була вона освячена чи ні, тоді потрібно дати її священику. Він прочитає спеціальну молитву. До цього часу вважається, що ікона під час молитви «не працює».

Читайте також  Якщо у вас важкий період в житті, прочитайте цю молитву. Дуже сильна!

Ікона в дар
Багато хто задається питанням чи можна дарувати і приймати в дар ікони? Якщо ви це робите з чистими помислами, то в цьому немає нічого поганого.

Відмовитися від такого подарунку варто в двох випадках: коли людина не поставиться до нього з повагою і якщо сповідує іншу релігію. Приймати в дар ікони теж можна. Освячені в церкві вони не несуть ніякої небезпеки.

Ікона впала
Хоча церква говорить, що падіння ікони свідчить про ненадійне кріплення, саме з цією подією пов’язано багато забобонів. Наприклад, падіння ікони Божої Матері обіцяла випробування сім’ї.

Якщо впала ікона Миколи Чудотворця, то це могло бути знаком насування хвороб або проблем з грошима. Якщо падала ікона Семистрільна, то вважалося, що в цей момент вона захищала будинок від зла, яке намагалося проникнути.

Також вважалося, що, падаючи, ікона “натякає” про те, що час би людині звернути увагу на свої гріхи – неправильні думки і вчинки – і почати нове життя. У будь-якому випадку, якщо ікона впала, її потрібно підняти, поцілувати, прочитати “Отче наш” і подякувати за знамення.

Ікона тріснула
Якщо при падінні або від спеки ікона тріскалася, то вважали, що це обіцяє великі біди і нещастя. Краще сходити до церкви і подумати над праведністю вашому житті.

Знайти ікону
Що робити, якщо ви знайшли ікону? В цілому вважається, що це добрий знак, так як цей образ святого чекав саме вас. Але багато хто побоюється брати ікони з вулиці, тому що бояться негативної енергії минулих власників.

Через освячений предмет негатив не проходить. Але якщо ви не впевнені, освячена ікона чи ні, тоді не беріть її гoлими руками. Візьміть її хусткою або рукавичкою і віднесіть до церкви. Але проходити повз образи святих не бажано.

Читайте також  7 подарунків, які ніколи не можна дарувати і приймати

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -