Стpaшний сон польської економіки: Польщу може покинути 60% українських заробітчан

У третьому кварталі 2018 року кількість іноземців, які сплачують соціальні внески в економіку Польщі, тобто працюють на законних підставах, зросла до понад 569 тисяч. Переважна більшість з них – 426 тис. це українці. До цього числа слід додати робітників з України, які працюють нелегально. За різними оцінками у Польщі може перебувати близько 1000 000 громадян України. Потребуюча робочих рук польська економіка від цього виграє, а українська втрачає. Однак найближчим часом ситуація може докорінно змінитися. 

Про це йдеться у матеріалі, опублікованому польським виданням Rzeczpospolita.

Україна безлюдніє

«Трудова міграція стає однією з найгостріших проблем сучасної України», – зазначив заступник голови Національного банку України Дмитро Салогуб, якого цитує агентство Blооmbеrg. Чиновник підкреслив, що Україна допомогла подолати дефіцит робочої сили не тільки Польщі, але і Чехії та Словаччині. Але попит на робітників постійно зростає.

Офіційні українські дані вказують на те, що з 2015 року з країни виїхало 7% робочої сили. Ймовірно, цифра є ще більшою, адже зараз українці користуються безвізовим режимом з ЄС. За даними Міжнародної організації міграції, до 12% українці знайшли роботу в інших європейських країнах або планують це зробити найближчим часом. За оцінками ООН, населення України зменшиться з 44,2 мільйонів до 36,4 мільйонів до 2050 року.

«Така велика міграція за роботою може стати серйозною загрозою як для економічного зростання України, так і стабільності цін у найближчі роки. У нас вже є багато вакансій, і ми не знаємо, як їх заповнити», – підкреслив Дмитро Салогуб.

«Еміграція до Польщі переважно має економічний характер. Люди хочуть за короткий проміжок часу більше заробити, щоб підтримати сім’ю, яка перебуває в Україні, – зазначив під час зустрічі з польськими журналістами президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Читайте також  У Польщі затримали 17 українців

Середньомісячна зарплата в Україні становить трохи більше 7000 гривень тобто майже 1 тис. злотих. Тим часом, згідно з доповіддю «Барометр економічної міграції», підготованою компанією Personnel Service у другому півріччі 2018 року у Польщі 60% працівники з України отримували 2,5-3,5 тис. злотих чистого доходу. Українці працюють зараз у кожній п’ятій польській компанії, а кожна шоста планує працевлаштувати громадян України протягом наступного року.

Українці вирушать на захід

«Іноземці продовжують підтримувати внутрішній ринок праці Польщі, однак міграційний потенціал України вичерпується», – заявили нещодавно аналітики найбільшого польського банку PKO Bank Polski.

Тим часом з’являються побоювання відтоку українців до Німеччини. Цілком можливо, вже на початку наступного року, німці ширше відкриють свій ринок праці для працівників з-поза ЄС. Згідно з результатами опитування, проведеного Work Service, з Польщі може виїхати навіть 59% робітників-українців.

«Це величезна загроза для польської економіки. Протягом двох-трьох місяців дефіцит робочих рук зросте з 165 000 до більш ніж 0,5 мільйона вакансій», – підкреслив президент рекрутингової компанії Personnel Service Кшиштоф Інглот.

«Це негативно позначиться на нашому економічному зростанні, призведе до величезного тиску на заробітну плату та зниження конкурентоспроможності наших компаній», – акцентував він.

На думку Кшиштофа Інглота, скорочення виробництва споживчих товарів може сягнути близько 10%.

«Більшість роботодавців вже стикаються з нестачею робітників не тільки з Польщі, але і з-за кордону. Якщо ринок праці Німеччини ширше відкриється для іноземців, то більшість українців, які сьогодні працюють у польських компаніях, можуть переїхати на Захід», – підкреслив операційний менеджер Work Service Павел Вольневич.

«У Німеччині вони зможуть легально заробити набагато більше. Польща більше не буде для них такою привабливою. Працівників з України вже зараз «переманюють» чехи, словаки та угорці. Ці країни спростили умови працевлаштування та запропонували кращі умови праці», – підсумував він.

Читайте також  В Росії заявили про катастрофу українського літака і показали "затриманого пілота" (фото)

Польські роботодавці вже бідкаються. «Зарплата у галузі будівництва зростає, а робочих рук бракує. У 2019 році ситуація лише погіршиться, тому що українці вийдуть на Захід», – побоюється президент будівельної компанії Unibep Лешек Голомбецький.

Про відчай у галузі свідчать наміри компанії Budimex, яка до кінця 2019 року планує працевлаштувати 1,1 тис. осіб і пропонує за допомогу у підборі кадрів до 2 тис. злотих премії за людину.

«За нашими оцінками, 20-25% тих, хто працює на будівельних майданчиках у Польщі, це громадяни України та Білорусі, без яких галузь не зможе обійтися. Щоб виконати контракти, ми мусимо щороку наймати на роботу 700-800 чолові, тому що нам потрібно ще 20 років для автоматизації чи роботизації будівництва», – зазначив президент Budimex Даріуш Блохер.

Павел Вольневич вважає, що рятунком може бути значне підвищення зарплати для українців. На його думку, також потрібно буде шукати працівників і в інших країнах.

«Реальною альтернативою може бути «м’яке» відкриття ринку для робітників з Білорусі», – зазначив Кшиштоф Інглот.

«Не лише робітників із Білорусі або Грузії, але також з Індії, Непалу або Бангладеш. На жаль, їм доведеться чекати отримання дозволу на роботу до трьох місяців», – додав Павел Вольневич.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -