Медичне страхування в Україні: що зміниться для українців

У МОЗ розповіли, як буде працювати медичне страхування в Україні. Медичне страхування має стати невіддільною частиною системи охорони здоров’я України. Про це заявила в.о. міністра охорони здоров’я Ульяна Супрун.

За її словами, це сучасна модель оплати послуг лікарень, яка вже діє на первинній ланці меддопомоги. Національна служба здоров’я (НСЗУ) вже почала перераховувати гроші до медзакладів за конкретного пацієнта, який уклав там декларацію зі своїм лікарем.

“З другої половини 2019 року Нацслужба здоров’я почне оплачувати, за направленням від сімейного лікаря, рентген, УЗД, мамографію, ехокардіографію серця та інші аналізи й діагностичні процедури в будь-якому медзакладі — за вибором пацієнта та безкоштовно для нього”, – пояснює Супрун.
За прогнозами МОЗ у 2020 році таким чином покриватимуться всі рівні медичних послуг, включно з лікуванням на стаціонарі. У цей час має початися активний розвиток медичного страхування.

“До 2020 року має запрацювати здорова конкуренція на ринку медичних послуг, лікарні пройдуть процес автономізації та функціонуватимуть як комунальні підприємства, у пацієнта буде вибір лікаря та медзакладу, включно з приватним сектором, працюватиме електронна система для контролю надання послуг”, – пояснює глава МОЗ.

За словами Супрун, всі ці процеси мають відбутися в країні у найближчі 3 роки.

Зазначимо, медична реформа принесла свої плоди, тепер кожен українець має право здавати ряд аналізів і проходити певні обстеження безкоштовно. Безкоштовні аналізи і дослідження проводяться за призначенням сімейного лікаря. При цьому 100% послуг первинної допомоги, які надає сімейний лікар, терапевт або педіатр, оплачують медустанови з державного бюджету (кошти платників податків)

Так, безкоштовними медпослугами тепер є: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; глюкоза крові; загальний холестерин; електрокардіограма; швидкий тест на вагітність; швидкий тест на тропонін; швидкі тести на ВІЛ, вірусні гепатити та інші; вимірювання артеріального тиску; вимірювання ваги, зросту, окружності талії.

Читайте також  В МОЗ уточнили, хто буде виявляти підозрілі випадки COVID-19 серед учнів шкіл

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -