Вчені розповіли, які продукти і напої не приносять користі при застуді і грипі

При ГРВІ та грипі абсолютно марні антибіотики. За інформацією на 2009 рік, противірусні препарати також виявилися неефективними. Однак запущена застуда може перерости в більш серйозне захворювання. Чим же її лікувати? Відповідь проста: правильним харчуванням. При цьому робити наголос на фрукти і овочі, багаті вітаміном С, виявилося марно.

З цієї статті ви дізнаєтеся, які ще популярні при застуді продукти і настоянки виявилися неефективними, які шкідливими і що дійсно сприяє одужанню.

Ми радимо не голодувати під час підвищення температури тіла. При лихоманці збільшується швидкість обміну речовин, і організму потрібно більше корисних поживних речовин і рідини. Також небажано сідати на дієту в осінньо-зимовий період: люди, у яких малокалорійне харчування, частіше заражаються грипом. 

 

Ефективність часнику в лікуванні застуди не доведена. Цілком ймовірно, що його вживання може служити профілактикою від застуди, але під час хвороби користі від нього не більше, ніж від плацебо.

Зате потужні протизапальні та противірусні властивості мають продукти, що містять кверцетин (природний антиоксидант). Ця речовина міститься в брокколі, капусті калі, червоній цибулі й червоних яблуках, журавлині, лохині та чорниці, а також в зеленому чаю. Кверцетин не тільки допомагає організму боротися з ГРВІ, а й перешкоджає переходу вірусної інфекції в бактеріальну.

2. Оброблені продукти

 

Хімічно оброблена їжа містить консерванти, барвники, трансжири, текстуранти (речовини, за допомогою яких створюється потрібна текстура), ароматизатори, а також надмірну кількість цукру, солі та жиру. До цих продуктів відносяться не тільки чіпси, ковбаси, а й соуси, консерви і макарони промислового виробництва. Надлишок такої їжі в раціоні може привести до збільшення ваги і різних захворювань.

Якщо вам важко видалити ці продукти зі свого меню повністю, то не їжте їх хоча б під час хвороби. Через них ваш організм не тільки недоотримує корисні речовини, але і змушений витрачати енергію на порятунок від шкідливих. Замість макаронів і магазинних напівфабрикатів віддайте перевагу домашнім кашам, а ковбасу і сосиски замініть оселедцем, сардинами або лососем. Вміщені в жирній рибі кислоти омега-3 зменшують запалення, а вітамін D попереджує зараження новою інфекцією.

Читайте також  10 найшкідливіших продуктів для вагітних

3. Прянощі та спеції

 

Багато спецій і прянощів – мускатний горіх, карі, чорний перець та інші – не варто вживати, якщо болить горло, бо вони подразнюють його. Замінити їх можна імбиром, який має протизапальні властивості і сприяє потовиділенню. 20-40 грам імбиру заливають гарячою водою, додають за смаком лимон або мед і п’ють як чай.

Звільнити від скупчення слизу в носі допоможе перець чилі. Хоча він і діє як подразник, але добре вирішить проблему як простудної нежиті, так і алергічного риніту. Якщо у вас немає запалення в горлі, додайте до їжі невелику кількість перцю. Носові пазухи прочистяться, і дихати стане легше.

4. Смажена їжа

 

На час хвороби краще відмовитися від смаженої їжі, оскільки вона малокорисна, калорійна і гірше засвоюється. Крім того, вона може чинити негативний вплив на ваш імунітет.

Здоровим людям теж не варто захоплюватися приготованою на сковорідці картоплею або м’ясом: споживання смаженої їжі частіше 3-4 разів на тиждень може призвести до діабету, ожиріння або гіпертонії. Припустимо час від часу вживати їжу, приготовану на оливковій або соняшниковій олії, але під час термічної обробки її необхідно часто змінювати.

5. Червоне м’ясо

 

Як і смажені продукти, м’ясо є досить важкою їжею. У великій кількості воно підвищує ризик запалення і послаблює ваш імунітет. Замінити його можна відвареною куркою.

До речі, теплий курячий суп дуже корисний при застуді. Він надає м’яку протизапальну дію на верхні дихальні шляхи і допомагає позбутися від симптомів хвороби.

Як прискорити процес одужання

Тут все досить банально: пити досить теплої рідини (особливо корисний трав’яний і зелений чай), частіше провітрювати кімнату і зволожувати повітря. Уникати стресів, куріння в активній і пасивній формі. Відкласти всі справи і як треба виспатися.

Читайте також  Українські вчені в Антарктиді створили ліки від раку

Всупереч поширеній думці, відмовлятися від молока і молочних продуктів немає причини. Раніше вважалося, що вони збільшують виділення мокроти і слизу. Однак, як показало дослідження, це переконання помилкове. Так, якщо ви звикли щодня випивати склянку кефіру або лікувати горло теплим молоком з медом, то не варто відмовлятися від першого чи другого.

Джерело: https://www.adme.ru/zhizn-nauka/uchenye-rasskazali-kakie-produkty-i-napitki-bespolezny-pri-prostude-i-grippe-teper-mozhno-obojtis-bez-chesnoka-1897115/

Шукайте деталі в групі Facebook