Через шпигунство на Фірташа правоохоронці отримали серйозне покарання у Німеччині

У Німеччині визнали винними в корупції у особливо великих розмірах екс-комісара земельної поліції та детектива, послугами яких користувався, зокрема, і український бізнесмен Дмитро Фірташ.

Як повідомляє DW, Земельний суд північнонімецького міста Шверін засудив до трьох років ув’язнення колишнього головного комісара кримінальної поліції землі Мекленбург-Передня Померанія Гайнца-Петера Гандорфа.

Правоохоронця звинувачують у отриманні хабарів у особливо великих розмірах, розкритті службових таємниць та ухилянні від сплати податків.

Крім того, два роки та десять місяців в’язниці отримала екс-агентка спецслужби НДР “штазі” Крістіна (Нінса) Вілкенінґ, яка називає себе “приватною детективкою”.

Окрім як у дачі хабарів, її також визнали винною в підбуренні до видачі службових таємниць.

Зауважимо, що терміни ув’язнення засуджених за час процесу було істотно скорочено через те, що обидвоє визнали свою провину. Спочатку їм загрожувало до десяти років ув’язнення.

Як зазначає ресурс, аби уникнути екстрадиції з Австрії до США, де йому загрожує конфіскація майна та багаторічне ув’язнення за звинуваченнями в корупції, Фірташ, за даними прокуратури Шверіна, звернувся за послугами до Вілкенінґ.

Жінка своєю чергою дала доручення тодішньому комісару зв’язатися з американськими правоохоронцями та спецслужбами, щоб отримати внутрішню інформацію у справі олігарха.

Щоправда операція провалилася, однак детективка, за інформацією обвинувачення, заплатила за роботу 26 тисяч євро.

Загалом же у зв’язку з випадком Фірташа, як заявляли представники прокуратури в суді, Вілкенінґ отримала близько 420 тисяч євро.

А якби замовлення Фірташа було виконане, за роботу Вілкенінґ могла б отримати від бізнесмена загалом до 750 тисяч євро.

При цьому сама вона визнала в суді, що особисто отримала близько 110 тисяч євро за роботу, пов’язану зі справою олігарха.

Зауважимо, що колишній комісар, за даними слідства, за час спільництва отримав від екс-агентки близько 270 тисяч євро.

Читайте також  Курс продовжує спекулювати в Україні: які цифри прогнозують на останній тиждень місяця?

Ресурс також наголошує, що до відкриття кримінальної справи проти самого Фірташа судовий процес у Німеччині поки що так і не призвів, оскільки попри те, що до “шпигунської” справи і було додано доручення за особистим підписом Дмитра Фірташа, видане тодішньому комісару і його помічнику, потенційна кримінальна складова дій олігарха не була темою судового засідання.

Як відомо, представники мільярдера ще минулого року відкинули будь-які закиди, пославшись на те, що Фірташ, мовляв, не знав, що насправді ці особи були співробітниками поліції, а представлені вони були бізнесмену як адвокати.

Шукайте деталі в групі Facebook


Повідомляє -