Закон про окуповані території: Що зміниться для мешканців Донбасу

Верховна Рада ухвалила Закон про «Особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей». Документ авторства президента тепер очікує його підпису. Серед основних положень закону, зокрема, визнання окремих районів Луганської і Донецької областей тимчасово окупованими, а Росію — країною-агресором.

Відповідальність та компенсацію за зруйноване житло на тимчасово окупованій території Україна покладає на Росію (на фото — жінка біля зруйнованого обстрілами будинку в Ясинуватій, Донецька область, наразі підконтрольна бойовикам територія), 21 грудня 2017 року

Ми пояснюємо, що саме зміниться для мешканців Донбасу з набуттям чинності закону, та як влада збирається повертати окуповані території.

Спершу варто чесно сказати, що це не закон про «деокупацію Донбасу», як його звикли називати політики та ЗМІ. Деокупація території значиться в законі лише як мета, водночас не прописано, як це має відбуватися. Також він не є законом «про реінтеграцію Донбасу» — ще одна популярна назва. Адже в законі так само не йдеться, як відбуватиметься реінтеграція цих територій і людей, що проживають на них, назад в Україну.

У преамбулі документу зазначено, що він «має на меті визначити особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».

Якщо простіше, держава повинна отримати дороговказ, відповідно до якого діятиме в ситуації, коли частини цих двох областей нею не контролюються, війська стоять на межі з неконтрольованою територією, водночас частина громадян живе де-факто в окупації, і майже 30 тисяч з них щодня перетинають лінію розмежування.

Якими нормами мають керуватися військові, якщо вони почнуть звільняти територію? Або в разі поновлення бойових дій на вже звільнених територіях? Як військові мають чинити з мирним населенням у разі посилення бойових дій? Чи можливого наступу/звільнення тимчасово окупованих територій?

Читайте також  Злочин або покарання? Смертна кара у світі і чи можлива в Україні

Хто відповідатиме за зруйноване житло і чи можна притягнути до відповідальності Росію?

Насамперед цим законом держава дає зрозуміти: вона не може відповідати за те, що накоїла Росія та її візаві на окупованій території, відтак усю відповідальність покладає на Росію. Отже, і компенсації за зруйноване житло повинна виплачувати вона.

Але тут є нюанси: в першій статті закону зазначено, що Росія на окупованих територіях здійснює «загальний ефективний контроль». Утім, у міжнародному праві такого терміну немає, а судитися доведеться саме в міжнародних судах.

Також не йдеться, хто і за якою процедурою має визначити, що на частині території Росією здійснюється «загальний ефективний контроль». Узагалі норма про відповідальність Росії прописана так, що відповідальність ніби і є, як матеріальна, так і моральна, проте не вказується ні період завдання шкоди, ні територія, на якій це вчинено, ні обставини, за яких заподіяна шкода.

Хоча і це не має великого значення, адже покладання відповідальності за будь-що на іншу державу може бути прописане тільки в міжнародному договорі і в порядку притягнення до міжнародної відповідальності. Решта документів, і навіть закон, жодних наслідків у конкретному випадку для Росії не матиме.

Тому посилання на цей закон у міжнародному суді, щоб отримати від Росії компенсацію за зруйноване житло, може бути не надто ефективним.

Проте, якщо позиватися в український суд і вимагати відшкодування збитків за зруйноване житло від держави Україна (а нині, згідно із законом, ця відповідальність покладена на Україну і вже є прецеденти, коли постраждалі судяться з Україною та виграють суди), то відповідно до цього документу вся відповідальність покладена на Росію, отже, Україна в суді не відповідатиме.

Читайте також  На Сході від рук снайпера загинув черкаський військовий

Якщо ви маєте житло чи інше майно на тимчасово окупованій території, воно зберігається за вами. Незалежно від того, чи ви переселенець і живете на звільненій території, чи досі перебуваєте на окупованій.

Як зрозуміти, що ви перебуваєте в «районі бойових дій» і що вам за це може бути?

Якщо ви чи ваші рідні планують перетинати лінію зіткнення, як на окуповану територію, так і звідти, а також перевозити якісь речі, згідно із цим законом, правила проїзду і провезення товарів установлюються Кабінетом міністрів.

Але командувач об’єднаних сил (тепер це представник Збройних сил України, а не СБУ, як було раніше) може обмежити проїзд «з урахуванням безпекової ситуації», каже документ. Що означає словосполучення «безпекова ситуація», закон не розшифровує.

Тобто, гіпотетично можливо, що командувач на власний розсуд вирішить, що якийсь конкретний або всі 6 пунктів перетину лінії зіткнення в певний час закриють. Чому? З питань вашої ж безпеки. Інших пояснень наразі немає.

Закон уводить кілька нових понять. Зокрема, з’являються «райони бойових дій» та «зони безпеки, прилеглі до бойових дій». Закон надає певні повноваження військовим, працівникам СБУ та іншим представникам силових структур для протидії російській агресії на зазначених територіях.

Але якщо межі тимчасово окупованих територій має чітко визначити президент за поданням міністерства оборони, то де ці «райони бойових дій» та «зони безпеки, прилеглі до бойових дій» — не пояснюється. Ідеться лише про те, що їхні межі визначає керівник Генштабу. Можливо, це території, на яких ви живете? Тому й незрозуміло, які права й обов’язки маєте ви, а які — представники силових органів.

Коли настає «крайня необхідність» у військових застосовувати зброю, і що може бути з вами після цього?

Читайте також  На Донбасі загинув військовий із Полтавщини

За «крайньої необхідності» (це словосполучення депутати внесли останнім у середині листопада) силові структури, а це представники поліції, Нацгвардії, Збройних сил, прикордонної служби і СБУ можуть застосувати зброю, якщо громадянин «учинятиме правопорушення чи інші дії, які перешкоджають їхній роботі з перешкоджання російській агресії». Як саме трактувати «інші дії», закон не розшифровує.

Також, якщо ви, за визначенням керівництва об’єднаного штабу, несанкціоновано проникли на території, «прилеглі до зони бойових дій» (які, нагадаємо, невизначені), проти вас теж можуть застосувати зброю, або затримати, доставити до управління поліції та перевірити документи.

Крім того, без особливого дозволу військових у цьому районі перебувати заборонено.

Наразі незрозуміло, як бути представникам гуманітарних організацій, журналістам або волонтерам, і який дозвіл вони повинні будуть отримувати.

Силовики також можуть зупиняти вас і оглядати ваші речі, зупинити ваш автомобіль, заборонити проїзд чи прохід вулицею, вивести вас з вашого будинку чи інших помешкань. Усе це, нагадуємо, за «крайньої необхідності». Також, за такої необхідності, кожен, хто бере участь у виконанні завдань для протидії російській агресії можуть проникнути у ваше житло чи офіс, або користуватися вашим транспортом (щоправда, в цьому випадку лише за вашої згоди).

Натомість, якщо ви або члени вашої родини добровільно допомагали силовим структурам, які протидіяли російській агресії, надавали транспорт, помешкання або інші речі, то, в разі каліцтва чи смерті, держава прирівняє вас до учасників війни й виплатить компенсацію родині.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -