Прогноз експертів: Яким буде курс гривні до кінця 2017-го

Експерт зазначив, що в разі обвалу цін на сталь і залізорудну сировину можна очікувати прискорення девальвації, наразі ж ціни більш-менш стабільні і навіть трохи зростають.

Тенденція девальвації національної валюти України поточного року збережеться і до кінця року курс гривні до долара становитиме 30-32 гривень/долар, при цьому основні коливання на валютному ринку традиційно очікуються на початку і наприкінці року, вважають експерти. Зокрема, на думку директора аналітичної групи Case Україна Дмитра Боярчука, до кінця 2017 року гривня подешевшає до 30 гривень/долар, при цьому протягом року динаміка буде нагадувати сценарій 2016 року, з посиленням коливань на початку та наприкінці року. “Девальвація, очевидно, буде підштовхувати ціни, але не критично.

Загалом інфляція сповільниться порівняно з 2016 роком. Критичного впливу на економіку також не очікується”, – зазначив експерт. Представник Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран прогнозує, що на кінець 2017 року гривня буде перебувати в коридорі 30-32 гривень/долар, тобто подешевшає пропорційно планованої інфляції.

“У разі обвалу цін на сталь і залізорудну сировину можна очікувати прискорення девальвації, поки ж ціни більш-менш стабільні і навіть трохи зростають”, – прокоментував він, зазначивши, що такий сценарій повинен влаштувати населення і бізнес, а також дозволить НБУ виконати цілі щодо інфляції. Визначальними факторами нового витка девальвації експерти назвали надлишок гривневої ліквідності на ринку після активних бюджетних виплат уряду в кінці 2016 року і націоналізації “Приватбанку”, а також корупційний складник, повідомляє УНІАН.

“Prozorro дуже наочно показує, які укладають контракти місцева влада під кінець року. Всі ці 43-дюймові телевізори з цінником під 200 тисяч гривень вимагають негайної конвертації у валюту відразу після свят”, – зазначив голова ради громадської організації “ACI Україна” Павло Козак, маючи на увазі недавній скандал з купівлею одним із сільрад у Рівненській області техніки за завищеною ціною. Національна валюта продовжує знецінюватися з середини грудня 2016 року.

Читайте також  Зеленський пообіцяв всім українцям гроші на рахунок до повноліття

Сьогодні, 16 січня, котирування гривні до долара США на міжбанківському валютному ринку до середини торгів встановилися на рівні 27,7/27,8 гривні/долар, а курси готівкового ринку наближаються до позначки в 30 гривень/долар.

Шукайте деталі в групі Facebook


Інформує -