“За борги виб’ють двері, а в рахунок допишуть ремонт поточних труб”: Усе що потрібно знати про новий закон про ЖКГ

Президент підписав закон про ЖКГ. Після офіційного опублікування він набере чинності, але почне діяти через півроку. Документ, за словами експертів, написаний в інтересах постачальників комунальних послуг.

Для них розписано все, за що повинні платити українці. А ось відповідальність за неякісні послуги не передбачена. Більш того, закон дав право стороннім людям вибивати двері в вашу квартиру, якщо вас немає вдома.

Пеня за борги

Новий закон вводить пеню за прострочення оплати послуг. Правда, стягування штрафів почнеться з 1 січня 2019 року. Платити доведеться 0,01% від суми прострочення за кожний день після 20-го числа, але загальна сума не повинна бути більшою самого боргу. Фактично 10 копійок з тисячі гривень.

Начебто сума і невелика. Однак, як пояснює експерт з ЖКГ Олександр Мазурчак, це не найголовніша проблема закону: «Така пеня – скоріше психологічний тиск на споживача, щоб він вчасно платив. Інше питання, чому немає зворотного механізму, коли постачальник послуг сплачує споживачеві за неякісну воду або погане опалення, за те, що не було гарячої води. Такого в законі немає. Вони кажуть, що це можна прописати в договорі між мешканцем і постачальником. Але ж монополіст сам складає договір, він ніколи на це не піде».

А ось екс-депутат Київради і фахівець з ЖКГ Олександр Клюс додає: маленька пеня – це тільки початок.

Монополістам лише варто почати. Потім вони внесуть поправку, і замість 0,01% з’явиться 0,1%, а потім вже і 1%. Так що борги будуть накопичуватися, як сніжний ком, – Олександр Клюс

Відключать за несплату

За словами Мазурчака, в законі прописано, що постачальники комунальних послуг можуть відключати нас за борги, навіть невеликі: «Постачальники повинні попередити нас про це за 30 днів. І все. Якщо ми не заплатимо, то нас просто відріжуть від води, опалення або світла». Зараз питання відключення від послуг вирішується тільки через суд. «Наприклад, людині, яка живе в ОСББ, затримують виплату субсидії. Значить ОСББ числиться в боржниках, хоча винувата в цьому держава. І вдома можуть просто відключити опалення. Якби в законі було сказано, що відключити можуть за борг лише з вини мешканця, а не з вини держави, тоді інша справа. Але такого немає», – продовжує експерт.

Читайте також  Штраф або виселення: як в Україні можуть покарати за несплату комуналки

Квартирні лічильники не беруться до уваги

До речі, борги споживачів – це ще не все. Постачальники послуг тепер будуть ігнорувати квартирні лічильники, а виставляти оплату за будинковим лічильником.

«Тобто людям доведеться оплачувати всі втрати постачальника. Різницю між даними квартирних лічильників і загальнобудинковим лічильником розкидають по вашим платіжками. В результаті почнуться суди», – каже Клюс.

Цікаво, що новий закон дає право стороннім людям ломитися в квартиру без вашої присутності.

«Якщо у вас прорвало трубу і нікого немає вдома, то вам можуть зламати двері. Якби в законі чітко вказали, що вибити двері можуть тільки в разі, якщо не можна усунути аварію іншим способом, наприклад, перекрити воду. Але цього немає, тому виб’ють двері, а виявиться, що тече не з вашої ванної, а у сусіда», – зазначає Мазурчак.

Крім того, закон переклав обов’язок по капремонту будинку на плечі мешканців.

«Зараз перший капітальний ремонт будинку після приватизації проводить держава. Тепер такого варіанту не буде », – говорить Мазурчак.

Абонплата і витрати на старі труби

Тепер в українців з’явилася абонплата (крім поставок газу і світла), до складу якої входить відшкодування витрат постачальника на розподіл послуги, збір грошей з абонентів, а також на обслуговування індивідуальних лічильників (наприклад, за опалення). Платити його доведеться і взимку, і влітку. Розмір абонплати повинен визначити Кабмін. Правда, у випадку з колективними договорами такої плати немає, так як постачальник послуги не обслуговує тисячі абонентів, а працює тільки з одним представником від будинку.

Але і це ще не все. При поставках за індивідуальними договорами вводиться також плата за утримання і ремонт внутрішньобудинкових мереж (від входу в будинок до квартири). Інакше зона відповідальності монополіста буде закінчуватися на вході в будинок.

Читайте також  “Вона знала про це”: сім’ю вбивці Даші Лук’яненко перевірили на детекторі брехні. Несподівані результати!

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -