Підвищили у 2-3 рази: українцям доведеться платити за газ більше

Кабінет міністрів вирішив скасувати регульований тариф на газ для розрахунку вартості опалення. Постачальники будуть використовувати показник середньої ціни на блакитне паливо за минулий опалювальний сезон.

Тариф рахуватимуть за новими правилами

Нові правила розрахунку тарифу прописані в постанові Кабміну №211. Ще в минулому опалювальному сезоні постачальники могли купувати блакитне паливо за спеціальною встановленою Кабміном ціною. Починаючи з опалювального сезону 2020/2021, підприємства повинні рахувати свої тарифи виходячи з середньої ціни на газ за попередній опалювальний сезон, пише OBOZREVATEL.

“Середня ціна природного газу визначається як середнє арифметичне значення, розраховане, виходячи з ціни природного газу у відповідному місяці та кількості календарних місяців в опалювальному періоді, що передує планованому періоду”, – йдеться у постанові.

Згідно з даними Національної комісії в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), 70% у вартості тепла і гарячої води – тариф на газ. Якщо газ дорожчає, наприклад, на 50%, то тепло, вода повинні вирости в ціні як мінімум на 35%.

З огляду на те, що в минулому опалювальному сезоні ціна на газ була на рекордно низькій позначці, можна розраховувати і на те, що вартість тепла буде нижчою, ніж у минулому році.

ТІЛЬКИ ГАЗОВА ПЛИТА:

Було: 3,28 кубометра на людину.

Буде: 9,8 кубометра.

ТІЛЬКИ ГАЗОВА ПЛИТА, АЛЕ НЕМАЄ ГАРЯЧОЇ ВОДИ:

Було: 5,39 кубометра на людину.

Буде: 18,3 кубометра на людину.-

Є ГАЗОВА ПЛИТА І ГАЗОВА КОЛОНКА:

Було: 10,49 кубометра на людину.

Буде: 23,6 кубометра на людину.

Припустимо, сім’я з трьох осіб без центрального гарячого водопостачання ще в минулому місяці повинна була платити за 16,17 кубометра газу (приблизно 48 грн). Цього місяця сім’я в такому ж складі заплатить уже за 54,9 кубометра (приблизно 164,7 грн).

Читайте також  Зникнення лікарняних листів: Як українцям тепер брати «відгул»?

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело