Різдвяний піст 2017: дати початку та закінчення, основні правила посту

Різдвяний піст у 2017 році розпочнеться 28 листопада та закінчиться 6 січня. Цей піст готує душу і тіло віруючих до зустрічі Різдва Христового.

Яким же правилам потрібно слідувати в цей час?

Зимовий піст називають ще Пилипівським, тому що починається одразу після дня пам’яті Святого апостола Пилипа. Люди постять, щоб віддячити Богові за зібраний урожай та підготуватися до свята Різдва Христового. У цей період необхідно утримуватися від цілого ряду продуктів: м’яса, молока, яєць, сиру, вершкового масла, в деякі дні від риби.

Під час посту в церкві не проводять обряди хрещення та вінчання. Цей піст присвячений молитвам, покаянню й очищенню від гріхів.

До Дня Святого Миколая постити слід за правилами Петрового посту. По понеділках, середах і п’ятницях слід вживати тільки ту їжу, яка не піддавалася термообробці, це так зване “сухоїдіння”. Допускаються фрукти, овочі, гриби, горіхи, хліб, мед і сухофрукти. По вівторках і четвергах дозволена гаряча їжа з додаванням рослинної олії. Сюди відносимо овочеві супи та каші. Те ж саме можна їсти по суботах та неділях, доповнивши раціон рибою.

Під час свята Введення в храм Пресвятої Богородиці допускається риба, гаряча їжа, рослинна олія та вино.

З 20 грудня по 1 січня по понеділках, середах і п’ятницях знову “сухоїдіння”. У вівторок, четвер, а також у вихідні дні можна їсти гарячі страви і рослинне масло.

З 2 по 6 січня в понеділок, середу і п’ятницю – “сухоїдіння”, а у вівторок і четвер вживаємо гарячу їжу без масла. На вихідних можна додати до гарячої їжі рослинне масло.

6 січня, на Святвечір, забороняється будь-що їсти до сходження першої зірки. Після – розпочніть трапезу із сочива (куті) – традиційної різдвяної страви з зерен пшениці або рису, підсолоджених медом, сухофруктами, родзинками, маком та горіхами.

Читайте також  У Раді пропонують святкувати Різдво і 25 грудня, і 7 січня

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -