“Крик душі” пожежника, який гасив пожежу в дитячому таборі в Одесі

Про пожежу в дитячому таборі в Одесі і про загибель дітей я дізнався від товариша, який 25 років в Одесі витягує людей з вогню.

Він щодня дереться по висувним сходах в найвищі вікна одеських багатоповерхівок, коли звідти валить чорний дим з язиками полум’я. Він на своїй шкурі відчуває наслідки непрацюючих гідрантів, які не спрацювала, зробленої на тяп-ляп електропроводки. Страшна пожежа, який забрав три невинних життя, теж був на його ділянці. Заплутавшись у версіях про причини пожежі і загибелі дітей набираю його. Є речі, які краще дізнаватися з першоджерела.

Так, каже, мій друг, в пожежному гідранті не було потрібного тиску. Але навіть якщо б воно було зразковим – це вже не нічого б не змінило, тому що до приїзду пожежних вся будівля була охоплена вогнем. А приїхали швидко – від моменту надходження інформації про пожежу і до прибуття на місце пройшло від 4 до 6 хвилин. За цей час чисто через фізичні причини вогонь не міг так розгорітися. Спрацювала протипожежна сигналізація, як годиться… А вона була там! Причому не дешева – брендовий, від шанованих виробників. Звичайно ж вона не коштувала 11 мільйонів. Питання лише в тому, скільки накрутили на ній і її установці, третину ціни або чверть, за якими кишенях розійшлися гроші, але ні в її якості.

Так чому не спрацювала дорога сигналізація? За однією з версій, яку активно обговорюють серед місцевих пожежних, договір на обслуговування протипожежної системи у табори закінчився, а новий не уклали. Сигнал про пожежу просто йшов в нікуди, поки діти повільно задихалися в чадному газі. Адже надходить він не на пульт пожежної частини, а в приватну компанію, яка відразу ж переадресовує його пожежним з усіма подробицями щодо об’єкта загоряння. Табір муніципальний, тобто відповідальність за всі ці договори несе міська влада Одеси.

Читайте також  На Львівщині сталася ДТП: водій збив школяра

Дорогоцінні хвилини, коли потрібно було дзвонити пожежникам, були витрачені на паніку. А потім – пошук і висновок дітей. На всьому поверсі був лише ОДИН доросла людина. Чи могла одна жінка знайти, розбудити і вивести всіх? Де були інші відповідальні і чи були вони взагалі? Не здивуюся, якщо в таборі був некомплект співробітників, а частина і зовсім виявляться мертвими душами, за які комусь капає стаж, а керівнику – добавка до зарплати. Відповідальність за це несе директор і все ті ж міська влада, які були зобов’язані контролювати це питання.

А ще будівлю табору було приречене бо там не було спеціальною протипожежною обробки будівлі. Якби ця обробка була, то в місці замикання максимум що сталося б – це обвуглювання, каже мій друг, який вже бачив перебачив у своєму професійному житті. Адже не перекинувся вогонь на сусідні дерев’яні будівлі, хоча там і плавився дах, і лопалися від жару скла.

Тепер ще раз про гідрантах. Робочий гідрант з потрібним тиском води в Одесі явище не частого порядку – це швидше виняток, розповідає мій друг. Чверть століття одеські пожежники бігають по міській владі: «Схаменіться, гідранти не працюють, невинні люди у вогні гинуть!». Прямо як той Лівша з повісті Лєскова. Але це все одно, що по порожньому відру постукати – всім було наплювати.

З чуток, коли число пожеж і постраждалих перевищила всі попередні рекорди, новий губернатор Одеської області стукав кулаком і питав у власників водопровідних мереж скільки ще потрібно жертв, щоб вони щось зробили. Тепер ми знаємо відповідь – на три життя більше, ніж було до цього. На три дитячих життя більше. Колишні і нинішні начальники водоканалу, мери Одеси, ви зможете пояснити батькам загиблих дівчаток ваші складності з роботою гідрантів в місті, за який ви брали на себе відповідальність?

Читайте також  У Харкові жінка жила в лісосмузі з немовлям

У звітах про пожежі завжди є фото останків. Першими згорають голова, руки, ноги. У кращому випадку остаеются фрагменти хребта і кісток таза. У них уже не впізнати людину. Замість нього – обгорілий вугіллячко довжиною сантиметрів 30-40. Може тому корупціонери крали і продовжують красти, що не бачать жертв своїх справ? Вони заробляють на подорожчанні матеріалів, робіт – на всьому. Вони плюють на всі антикорупційні матеріали, як наплювали в Одесі, коли журналісти спіймали замовників і виконавців на завищенні робіт при реконструкції табору “Вікторія”. Вони вважають себе фартовими хлопцями, які вміють брати від життя все. А решта – лише заздрісні лохи, які там не можуть.

«Ти ж знаєш, що цей табір в травні Президент відкривав?», – запитує мій друг. «Повинна ж бути у нього честь, повинен же хоч зараз не стрілочників покарати?», – запитує він. В мене немає відповіді. Занадто багато я бачив випадків, коли самі записні і цинічні негідники прощалися, а потім навіть йшли на підвищення.

У корупції багато осіб. Мерседеси і Лексуси, заміські палаци і елітні квартири в центрі міста, депутатські мандати і високі посади – одне з них. Інше – це страждання і смерть. Просто сьогодні ми побачили чия смерть конкретно – трьох маленьких дівчаток. І страшна пожежа, який ви з пацанами заливали вогнем і піною – це лише наслідок, але не причина.

ps У коментарях все ж пишуть, що сигналізація була дешева, що переплатили за неї не чверть і не третина від 11 мільйонів, а набагато, набагато більше.

pps Про вогнезахист деревини: “БС 13 завут це чудо в Ленінграді винайшли в 1941 році. Дешеве до усрачки: 20 літрів готового грунту коштує 20 літрів теплої води і 74 + – грн. І по ідеї 200м2 за фактом 150м2 деревини горіти не буде навіть якщо ти поліно в повний мангал сунеш воно максимум обвуглиться! На весь корпус б пішло 1000 грн – А тепер 3 життя“.

Читайте також  У Києві на ходу загорілася фура

pps З приводу великих посад осіб, які піарилися на відкритті табору, а це і президент, і мер Одеси Труханів, добре сказав Роман Шрайк: “немає. проводку він не повинен був перевіряти. а ще він не повинен був піаритися на лайні. в будь-який палиці повинно бути 2 кінця. якщо отримуєш бонуси від піару, значить повинен отримувати по голові в разі катастрофи. інакше чудова життя виходить: піар на всьому, що ворушитися. всі плюсики – твої. а мінусики – кого-то другого. так не піде ”.

Олександр Курбатов

 

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -