ПФУ зробив важливе уточнення щодо стажу: зарахується чи ні

ПФУ зробив важливе уточнення щодо стажу: зарахується чи ні

У ПФУ пояснили як враховуватимуть такий стаж

Ще до початку повномасштабного вторгнення частина українців вирішили поїхати на роботу за кордон. А з 2022 року кількість громадян, які працюють за межами України, зокрема в Польщі, значно збільшилася.

Багатьох цікавить, чи зарахують період роботи за кордоном при призначенні пенсії в Україні. На це питання відповіли в Пенсійному фонді.

В травні 2012 року, Україна та Польща уклали угоду про соціальне забезпечення. Згідно з ним, стаж, набутий в Польщі буде врахований при призначенні пенсії в Україні.

Якщо українець має страховий стаж, який набув в Україні та трудову діяльність в Польщі, то при призначенні виплати ці два періоди будуть сумуватися.

Наприклад, українка пропрацювала в нашій країні 25 років, а ще 5 років страхового стажу вона набула в Польщі. Тоді, загальний стаж буде дорівнювати 30 років.

Важливо звернути увагу, що при визначенні розміру пенсії є одна особливість. Згідно з положеннями угоди, кожна з країн розраховуватиме розмір пенсії, відповідно до чинного законодавства своєї країни, відповідно до стажу, який людина отримала.

В Україні рахується страховий стаж лише за той період, коли громадянин працював офіційно та сплачував необхідні податки до державного бюджету.

Читайте також  100 тисяч євро: українка виставила свою цноту на аукціон і записала відео

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело