Вбuвство красуні Каті Литкіної: справу “замнуть” чи відповість лише один з пiдoзрюваних

Майже рік тривають слідчі дії у справі вбuвства 16-річної красуні з Нововолинська Катерини Литкіної, тіло якої знайшли понівиченим на териконі шахти №3 у серпні минулого року. До цих пір затримали лише одного з підoзрюваних.

2 червня Луцький міськрайонний суд ухвалив затримати неповнолітнього Терлецького Максима Едуардовича, якому у Словенії вже вручили повідомлення про підoзру у вбuвстві 16-річної Катерини Литкіної.

Страшний злoчин скоєно в ніч проти 2 серпня 2016 р. у Нововолинську на териконі закинутої шахти №3.

Максим Терлецький приїздив того літа зі Словенії, де проживає кілька років, у гості до двоюрідного брата – Назара Статочнюка. Обидва вони – майже однолітки Каті.

Назар і Катя мешкали на околиці Нововолинська по сусідству.

Поки зниклу дівчину шукали, хлопці поквапливо виїхали за кордон. Назар невдовзі повернувся.

10 серпня Катю – те, що від неї лишилося, – знайшов батько.

Усі фото Максима зникли звідусіль, де він міг засвітитися. Зникло й усе його листування з Катериною в соцмережах. Зникло тієї ж ночі, коли дівчину вбuли.

У телефоні Назара виявили флешкарту вбuтої дівчини. Знайшли неподалік від терикону її мобільник, розколотий на три частини.

Це те, що стало відомо загалу під час слідства та суду.

Суд у Ковелі триває, однак на лаві пiдсудних – лише Назар Статочнюк. Місця на лаві підсудних вдосталь…

А що ж Максим Терлецький?

У Словенії він для наших правоохоронців досі недосяжний. Поза зоною, так би мовити. Іще на початку слідства його допитали по скайпу. На тому все. Викликали двічі повістками в Україну до слідчого, проте він так і не прибув. То хворів (є довідка), то знову хворів. Такий хворобливий, знаєте.

Читайте також  Тернополянин вів статевий спосіб життя із мамою та її доньками, наймолодшій на той час було 12 років. Подробиці історії

Правоохоронці змогли оголосити про підoзру лише Статочнюку. Відомостей про вручення Терлецькому у Словенії повідомлення про підoзру довго не було.

Як стверджує прокурор Сергій Самчук, цей документ вручили 15 березня. Вручили разом із другим викликом до слідчого в Луцьк. Словенські правоохоронці про це повідомили. Є власноручна розписка Терлецького.

Втім, адвокат Статочнюка – Віктор Шостак висловив 12 червня у Ковельському міськрайонному суді сумнів щодо цього. Мовляв, де документальне підтвердження ваших слів?

– Є підтвердження! – запевнив у телефонній розмові Самчук репортера РАДАРА.

Наступним логічним процесуальним кроком після оголошення підoзри буде затримання. Уже є ухвала Луцького міськрайонного суду: затримати Терлецького М.Е.

В ухвалу закралась описка, два тижні її виправляли. І ось нарешті цей судовий документ перекладають англійською для оголошення підoзрюваного в міжнародний розшук. Це теж складна бюрократична процедура, треба суворо дотримати низку формальностей.

Далі мають залучити Інтерпол, далі – знову суд в Україні, щоб дозволив узяти підoзрюваного під варту, знову купа формальностей, знову звернення в суд по дозвіл на видачу Терлецького – і аж тоді екстрадиція.

Одне слово, за цей час підoзрюваний може зникнути в будь-якому напрямку. Змінити прізвище, а хоч би й зовнішність і всі документи. Зараз він є громадянином України.

Як ви розумієте, Максим Терлецький у теплих краях уважно стежить за судовим розглядом, що триває у Ковелі. Скласти у клітці компанію двоюрідному братові явно не хоче. Однак не виключено, що спілкується з ним у соцмережах. Статочнюк у Луцькому СІЗО доступ до телефону й інтернету має.

Цей судний день завершився, що далі?

Ще не почався розгляд справи про вбuвство, а у Терлецького тут, в Україні, вже з’явився адвокат. Дуже досвідчений. Сергій Ковальов. Лучани його знають.

Читайте також  Верховна Рада розгляне питання про зняття недоторканості із ще одного нардепа

Ковальов з’їздив до клієнта у Словенію, мав із ним конфіденційну розмову – сам на сам. Зміст цієї розмови пообіцяв не розголошувати навіть рідним Максима. Принаймні так сказав РАДАРУ. Запевняв: іще не визначився, чи братись йому за захист Терлецького офіційно.

Проте справно відвідував у Луцьку засідання суду по Статочнюку ще на стадії розслідування. Придивлявся, оцінював доказову базу. Бував і у Ковельському суді на розгляді кримінальної справи. Не прибув лише 12 червня.

Зі слів пана Шостака, Ковальов іще з вересня є офіційним захисником Максима Терлецького.

Увечері 12 червня інсайдери повідомили РАДАРУ, що й нововолинський адвокат Віктор Васильович Шостак відвідав Терлецького у Словенії. Окремо від Ковальова. Наприкінці травня. І теж мав тривалу розмову з цим підoзрюваним. Кажуть, від почутого вжахнувся навіть Шостак, а його здивувати важко.

Кажуть, він порадив Терлецькому не приїздити в Україну для слідчих дій.

Пан Шостак дуже образився на РАДАР за вислів “адвокат дия… (закреслено) дитини”.

– Чого це ви назвали мене адвокатом дuявола? – сердито питав. – Ну, фільм такий є, я подивився… А навіщо гaдoсті писати? Нікого не називаю тут злoчинцем. Дочекаємось вироку суду – принаймні щодо Статочнюка. В обвинувальному акті зазначено: Статочнюк і Терлецький діяли спільно на тому териконі. Але дочекаємось вироку суду, повторюю.

Наскільки знаю, саме пан Шостак порадив Статочнюку мовчати й не давати жодних показів проти себе.

Луцький адвокат Сергій Полячук, імовірно, не поділяє такої правової позиції. Але теж професійно захищає юного клієнта, раз по раз повторюючи Литкіним: “Я вам не ворог, я просто його захисник”.

Як повернеться все тепер, якщо до поради про неприїзд в Україну (тобто про ухиляння від слідчих дій!) дослухаються Терлецький та його рідні? Один клієнт Шостака віддуватиметься за двох? Мовчатиме за двох? А захисники навперебій його відбілюватимуть?

Читайте також  Жасмін переживає за здоров’я свого чоловіка! Ви будете шоковані подробицями

Що не кажіть, а важко бути адвокатом одразу двох… дітей, ви зрозуміли.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело -