Скільки віддамо за кубометр газу з 1 вересня: споживачам назвали цифру

Скільки віддамо за кубометр газу з 1 вересня: споживачам назвали цифру

Однак війна значно вплинула на газовий ринок

З 1 вересня 2024 року тариф на газ для 98% українців залишиться незмінним і складе 7,96 грн за кубометр. Про це повідомили в пресслужбі “Нафтогазу”. До початку повномасштабної війни Україна була сильно залежна від імпорту газу. У 2021 році країна видобувала близько 19,7 млрд кбм газу, тоді як споживання становило 28,8 млрд кубометрів.

Для покриття дефіциту близько 9 млрд кубометрів газу доводилось купувати за кордоном. Імпортний газ був дорожчий, ніж український.

Однак війна значно вплинула на газовий ринок. У 2022 році споживання газу в Україні знизилось до 19,5 млрд кубометрів, через знищення підприємств, тимчасову окупацію територій та виїзд мільйонів біженців.

Видобуток газу зменшився лише на 1,28 млрд кубометрів. У 2023 році видобуток газу відновився до рівня 2021 року, але споживання залишалося на 31,25% меншим, ніж до війни.

Міністр енергетики Герман Галущенко зазначив, що в цьому році планується досягти рівня видобутку, який задовольнить всі внутрішні потреби України.

“Нафтогаз” відзначає успіхи у збільшенні видобутку газу завдяки запуску нових високопродуктивних свердловин, впровадженню нових технологій та ефективній експлуатації старих свердловин. Компанія перевищила планові показники на 2%.

Олексій Чернишов, голова Групи “Нафтогаз”, підкреслив, що робота триває навіть у східних регіонах країни, попри воєнні виклики.

Таким чином, очікується, що Україні вдасться досягти енергетичної незалежності та повністю забезпечити свої потреби за рахунок вітчизняного видобутку газу.

Читайте також  Від сьогодні зростуть пенсії та прожитковий мінімум: хто і скільки отримуватиме

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело