Вже не по 4,32 за кВт, а врази дорожче: українцям виставляють світло за комерційним цінником – за ці порушення

Вже не по 4,32 за кВт, а врази дорожче: українцям виставляють світло за комерційним цінником – за ці порушення

З 1 липня 2024 року в Україні набули чинності нові правила, які можуть спричинити перерахунок плати за електроенергію для побутових споживачів за комерційним тарифом. Що це означає і за які порушення можна отримати такий рахунок?

Докладніше про те, хто з українців заплатить набагато більше за встановлений тариф на електрику, інформує сайт “На Пенсії”.

Комерційний тариф – це високий тариф, який застосовується для юридичних осіб та підприємців.

Побутові споживачі зазвичай платять за нижчим тарифом, але тільки якщо вони використовують електроенергію виключно для своїх особистих потреб.
У яких випадках побутовому споживачеві можуть перерахувати плату за електроенергію за комерційним тарифом?

Використання електроенергії з комерційною метою без договору

Якщо буде встановлено, що ви використовуєте електроенергію для підприємницької, господарської чи професійної діяльності, надання платних послуг, нотаріальної діяльності, майнінгу, дата-центрів або платних послуг у сфері сільського чи зеленого туризму без укладання відповідного договору з оператором системи розподілу та постачальником електроенергії, вам можуть перерахувати плату за комерційним тарифом.

Наявність ознак несанкціонованого втручання у роботу приладів обліку

Якщо виявлено ознаки несанкціонованого втручання в роботу лічильників електроенергії, наприклад, пломби зірвані або пошкоджені, вам також можуть перерахувати плату за комерційним тарифом.

Систематичне перевищення встановлених норм споживання

У деяких випадках, якщо ви систематично перевищуєте норми споживання електроенергії, вам також можуть перерахувати плату за комерційним тарифом.
Що робити, щоб уникнути перерахунку за комерційним тарифом?

  1. Використовуйте електроенергію лише для особистих потреб.
  2. Якщо ви використовуєте електроенергію в комерційних цілях, укласти відповідний договір з оператором системи розподілу та постачальником електроенергії.
  3. Регулярно перевіряйте стан лічильників електроенергії та при виявленні пошкоджень або несанкціонованого втручання звертайтеся до енергопостачальної компанії.
  4. Слідкуйте за своїми витратами на електроенергію та намагайтеся не перевищувати встановлених норм споживання.
Читайте також  Вода з Нового року подорожчає: які цифри будть у платіжках

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело