Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи: пояснення юриста

Чи можуть мобілізувати людей з інвалідністю ІІІ групи: пояснення юриста

Люди з інвалідністю можуть воювати лише за однієї умови.

Військова служба є обов’язком для громадян, які досягли призовного віку та не мають права на відстрочку від призову. Однак особи з івалідністю мають відстрочку від мобілізації незалежно від групи інвалідності, повідомили в адвокатському об’єднанні Бачинський та партнери.

“Підстави для відстрочки від призову на період мобілізації перелічені в статті 23 Законі України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”. Відповідно до цієї статті не підлягають призову, а отже мають відстрочку від мобілізації особи, які визнані інвалідами. Група інвалідності в статті не вказується, а тому інваліди третьої групи не підлягають мобілізації у 2024 році”, – пояснили юристи.

Водночас там наголосили, що підставою для встановлення ІІІ групи інвалідності є стійкі, помірної важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, наслідками травм або вродженими вадами, що призвели до помірно вираженого обмеження життєдіяльності особи, в тому числі її працездатності, але потребують соціальної допомоги та соціального захисту.

Згідно з новим законом про мобілізацію, люди з інвалідністю можуть нести військову службу лише за власним бажанням.

“Люди з інвалідністю І, ІІ та ІІІ груп звільняються від військової служби, але можуть піти служити, якщо у них з’явиться таке бажання, за контрактом. Тобто, мобілізація людей з інвалідністю III групи не відбувається”, – роз’яснили фахівці.
Мобілізація в Україні – що потрібно знати
Раніше УНІАН писав, хто з педагогів має право на відстрочку від мобілізації. За даними юристів, це можливо за двох умов.

Також УНІАН повідомляв, скільки разів на рік потрібно проходити ВЛК під час воєнного стану. Речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін заявив, що нині військовозобов’язані українці повинні проходити військово-лікарську комісію раз на рік.

Читайте також  «Влада намагається знищити українську мову»: професор КНУ зробив важливу заяву

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело