«Намагаються нашкодити один одному». Умєров і Камишін мають вирішити питання бронювання працівників підприємств ОПК — Костенко

«Намагаються нашкодити один одному». Умєров і Камишін мають вирішити питання бронювання працівників підприємств ОПК — Костенко 

Секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Роман Костенко в інтерв’ю Radio NV — про велику проблему з бронюванням працівників підприємств оборонно-промислового комплексу.

— Про бронювання спеціалістів оборонних підприємств. 7 червня з’явилася новина від Міністерства економіки про те, що уряд дозволив бронювати до 100% працівників в оборонно-промисловому комплексі та енергетиці. Наступного дня, 8 червня, на сторінках Економічної правди з’явилася новина про те, що з оборонних підприємств на фронт забирають дефіцитних спеціалістів. І прямо наведена конкретна історія про те, що є компанія, яка виробляє тепловізори для дронів, і в травні вона залишилася без інженера-конструктора, при тому, що виробник працює за державним контрактом, однак не забронював працівника через необхідність йти оновлювати дані в ТЦК, де б його мобілізували. Тобто ми бачимо якийсь конфлікт в цій взаємодії. Скажіть, будь ласка, що відбувається? Це збіг?

— Це велика проблема, з якою я борюся вже, мабуть місяць. І я був у всіх міністерствах, розмовляв з ними. І в мене іноді таке враження [складається], що міністерства не у взаємодії між собою діють, а намагаються нашкодити один одному. Міноборони Мінстратегу, Мінстратег ще комусь.

— Це ж нормальна історія, завжди була конкуренція між міністерствами.

— Так не було війни. Ці міністерства один без одного війну не виграють. Вони мають розуміти це. І там є хороші спеціалісти, але оця бюрократія не дає змоги вирішити питання.

Те, про що ви кажете, це елементарні речі, які можна вирішити на рівні, наприклад, міністра оборони [Рустема Умєрова].

Читайте також  Скандал в Київському Охматдиті: дитину з раком виставляють на вулицю

Що відбувається? Наприклад, ви правильно кажете, що Міністерство економіки сказало, що можете бронювати по 100% працівників. Але для того, щоб їх забронювати, вони обов’язково мають піти у військкомат і оновити дані.

— Як і всі.

— Бо даних у [додатку] Резерв+ не вистачає, щоб податись на бронювання. Багато хто не йшов туди до цього або давно туди не ходив. І це також порушення, але ми маємо те, що маємо.

Ми зараз говоримо про оборонно-промисловий комплекс і говоримо про міністерство оборони. Вони розуміють, і я сам не раз був свідком того, що люди йдуть туди оновлювати дані, знаючи, що в них є державні контракти, в них є аванси, вони мають ці контракти виконати, а ТЦК каже: «Нам все одно, у вас же немає броні». Кажуть: «Так ми прийшли оновити дані для броні». [Відповідають]: «Ні, так броні ж немає».

— Даруйте, а чому в них немає броні? Це значить, що їхнє підприємство не подавало їх на бронь?

— Є підприємства, які, наприклад, тільки отримали державні контракти. Для того, щоб забронюватися, ти маєш відповідати декільком критеріям. Якщо [бронювати працівників] на 100%, ти маєш мати державний контракт, ти маєш мати аванс, звітність за останні три місяці, що ти робив зброю (більше 50%) саме для оборонки; і аванс від держави. Багатьом новим підприємствам, які, наприклад, до цього робили тепловізори, а контракти тільки отримали, тільки треба йти бронюватися. Вони йдуть і бронюють своїх людей.

Або нові компанії. У нас дуже мало старих компаній, які виготовляють дрони. Це новий вид зброї, дуже багато людей, спеціалісти увійшли [на ринок] тільки зараз. А там написано «звіт за останній рік». Це вже на «три місяці» нещодавно змінили, бо сказали «давайте хоч за три місяці». Тобто вони рік не працювали, але зараз вони мають виготовляти свої тисячі дронів, мільйон дронів для держави. А в Мінекономіки кажуть, що ви маєте мати ці критерії. Вони чекали, поки ці критерії в них з’являться, поки Міноборони перерахує аванс.

Читайте також  "Пенсія може збільшитися майже вдвічі у цих українців": експерти про те, кому не потрібен буде навіть додатковий стаж

Тепер останнє, що потрібно зробити, піти в військкомат і працівники мають підтвердити свої дані, ВОС — військово-облікову спеціальність. І от коли вони тоді приходить, їм в ТЦК кажуть: «А де ваша бронь?» — Ну ми тільки на неї працюємо. — «Ні, вибачте, ось тобі повістка, будь ласка, в окоп».

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело