Скільки діє довідка щодо придатності до військової служби: пояснення юристів

Скільки діє довідка щодо придатності до військової служби: пояснення юристів

Термін дії такої довідки лише у мирний час становить п’ять років, а під час мобілізації та воєнного стану – один рік.

Довідка з висновком щодо придатності до військової служби, яку отримують резервісти і військовозобов’язані після медичного огляду під час мобілізації та воєнного стану, діє лише упродовж року.

Такий строк дії цієї довідки передбачений постановою Кабінету міністрів України від 16 травня 2024 року №560, зазначає “Судово-юридична газета”.

У юридичному виданні відреагували на слова речника Міністерства оборони України, старшого лейтенанта Дмитра Лазуткіна про те, що термін дії такої довідки становить п’ять років, і наголосили, що такі тривалі терміни діють лише у мирний час.

Зазначається, що, згідно з постановою Кабміну від 16 травня 2024 року №560, у мирний час під час визначення призначення резервіста чи військовозобов’язаного на особливий період та включення його до складу військових команд для комплектування військових частин (установ) вони проходять медичний огляд. За результатами такого медичного огляду вони отримують довідку, термін дії якої становить п’ять років. При цьому резервістам та військовозобов’язаним, які придатні до військової служби, вручається мобілізаційне розпорядження.

Тих резервістів та військовозобов’язаних, яких ще в мирний час призначили на комплектування військових частин (установ) з врученням мобілізаційних розпоряджень під час мобілізаційного розгортання ЗСУ та інших військових формувань, можуть призвати на військову службу під час мобілізації за результатами медоглядів, які вони проходили раніше. Спершу буде проведене опитування, чи мають вони скарги на здоров’я. Якщо таких скарг немає, то їх не відправлятимуть на військово-лікарську комісію для проходження медогляду.

Якщо у резервіста чи військовозобов’язаного закінчився строк дії рішення (постанови) про придатність до військової служби, або якщо він раніше не проходив медичний огляд, то його направлять на ВЛК.

Читайте також  Чому не варто боятися роздачі повісток в інших областях: пояснення адвоката

Громадяни, які перебувають на військовому обліку і з набранням чинності Указом президента про оголошення мобілізації прибули до ТЦК для уточнення своїх облікових даних, не направляються на медичний огляд. Особи, які уточнили свої облікові дані, викликаються на медичний огляд повісткою.

“У разі проходження резервістами та військовозобов’язаними медичного огляду під час мобілізації та/або воєнного стану строк дії довідки з висновком щодо придатності до військової служби становить один рік. Тобто, довідка діє 5 років (як сказав Лазуткін), але у мирний час. Під час воєнного стану строк дії довідки – один рік”, – йдеться у повідомленні.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело