Не повідомили нову адресу у ТЦК: готуйте штраф – 25 тисяч грн

Не повідомили нову адресу у ТЦК: готуйте штраф – 25 тисяч грн


За що тепер штрафуватимуть військовозобов’язаних на 25 тисяч
У проєкт закону про посилення відповідальності за військові правопорушення, розроблений Міністерством оборони та внесений разом із першою редакцією законопроєкту про мобілізацію у грудні минулого року, вносять зміни. Цією інформацією ділиться «Судово-юридична газета».

Спочатку варто нагадати, що чинна стаття 336 КК передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 3 до 5 років за ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу на заклик осіб з-поміж резервістів у особливий період. Термін давності для відповідальності порушення військового обліку – рік.

Статті 210 та 201-1 КУпАП викладуть у новій редакції. Так, у статті 210, яка встановлює відповідальність за порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, передбачать штраф під час воєнного стану від 17 тисяч грн до 25,5 тисяч грн.

Отже, якщо громадянин не з’явиться на порядку денному в ТЦК або не оновить свої дані про реальну адресу, спочатку до нього застосують штраф у зазначеній сумі – мінімально 17 тисяч грн.

Зазначимо, що п. 23 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 30 грудня 2022 р. №1487 встановлено, що призовники, військовозобов’язані та резервісти у разі зміни адреси їхнього місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто у семиденний термін повідомити про такі зміни відповідні органи, де вони перебувають на військовому обліку, у тому числі у випадках, визначених постановою КМУ від 7 лютого 2022 р. №265 «Деякі питання декларування та реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад», через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

Читайте також  Цього точно не буде: в Раді назвали скандальні норми, які приберуть з закону про мобілізацію

За чинною редакцією статті 210-1 штраф становить від 3400 до 5100 грн для громадян. Тепер він зросте у 5 разів.

При цьому в законопроекті встановлюється, що положення статей 210, 210-1 КУпАП не застосовуються у випадках можливості отримання власником Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного та резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами зокрема громадськими), базами (банками) даних, власниками (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

Отже, якщо дані, що містяться в Реєстрі військовозобов’язаних «Оберіг» і Міноборони, може їх отримати автоматично, то штраф, наприклад, за те, що людина не оновила свої дані, і так є в Реєстрі, не повинна накладатися.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело