Безмежні повноваження ТЦК: Лубинець попередив, що нардепи наготували у новому законі про мобілізацію

Безмежні повноваження ТЦК: Лубинець попередив, що нардепи наготували у новому законі про мобілізацію

Обмеження українців ТЦК суперечить Конституції України
У світлі численних правок до скандального законопроекту про мобілізацію, які можуть надати представникам ТЦК ширші повноваження, український омбудсмен Дмитро Лубинець висловився за захист прав українських громадян, пише телеграм-канал Всевидяче Око.

Нові поправки від нардепів до законопроекту про мобілізацію пропонують посилити повноваження представників ТЦК для мобілізації українців. Але Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубинець вважає, що це суперечитиме основним нормам, зазначеним у Конституції України. Йдеться про права українських громадян та їх обмеження.

Зокрема, Дмитро Лубинець наголосив, що він категорично проти надання представникам ТЦК додаткових повноважень, тому що військові підрозділи не мають права обмежувати громадян.

Омбудсмен зазначив, що ТЦК є підрозділами Збройних сил України. Водночас, Конституція України говорить, що будь-які військові підрозділи не можуть бути причетними до обмеження прав українських громадян.

“Це пряма норма Конституції. Навіть в умовах дії військового стану ця норма не підпадає обмеження”, – наголосив Дмитро Лубинець.

Як уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Дмитро Лубинець не рекомендував Верховній Раді додавати повноваження представникам ТЦК. У рамках існуючих норм Конституції України це неможливо.

Після появи першої версії законопроекту про мобілізацію омбудсмен України вніс багато рекомендацій для захисту прав українських громадян, але у процесі створення другої версії документа ці рекомендації були здебільшого проігноровані депутатами. За словами Дмитра Лубинця, перевіркою документів українців має займатися виключно поліція, водночас будь-які заходи щодо покарання ухилістів мають застосовуватися виключно за рішенням суду.

Читайте також  Від сьогодні в Україні введено в обіг нову монету 2 гривні (фото)

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело