Неявка в ТЦК при отриманні повістки: юрист розповів, коли це законно

Неявка в ТЦК при отриманні повістки: юрист розповів, коли це законно

Існує декілька причин, які цілком законно дозволяють військовозобов’язаному громадянину не прийти в ТЦК СП, навіть якщо повістка вже на руках. Утім, про ці причини чоловік повинен поінформувати “військкомат”.

Про це ТСН розповів адвокат Андрій Новак.

За його словами, в разі якщо особа підлягає мобілізації, поважними причинами для неявки в ТЦК є:

– стан здоров’я;

– смерть рідних;

– догляд за хворими рідними;

– стихійне лихо чи інша надзвичайна ситуація;

– складання іспитів у виші.

Адвокат зазначив, що стан здоров’я самого громадянина, який отримав повістку та не прийшов у ТЦК, не потягне відповідальності. Наприклад, коли той важко захворів чи зламав кінцівку тощо.

Також не покарають громадянина у разі смерті когось із близьких родичів, яка трапилася не пізніше ніж за сім днів до дати, коли необхідно з’явитися у ТЦК.

Також це потреба догляду за хворими дружиною, батьками або батьками дружини, якщо ніхто інший не може за ними доглядати. Це може бути стихійне лихо або інша надзвичайна ситуація, яка не дозволяє вчасно прибути до центру комплектування. І, як на мене, трохи дивна можливість – це здавання іспитів у вищих навчальних закладах”, – зазначив юрист, додавши, що студенти все одно не підпадають під мобілізацію.

Водночас фахівець наголосив, що не існує чіткого переліку, що саме підпадає під надзвичайні ситуації або стихійні лиха і може вважатися поважною причиною для неявки.

За його словами, громадянин повинен подати до ТЦК відповідні підтверджувальні документи про причини неявки. Це можна зробити одразу після зникнення причин або ж на етапі розгляду відповідної адміністративної справи.

Читайте також  "Повістки почали видавати у новий спосіб і в неочікуваному місці, чоловіки не були готові до такого": мобілізація наростає

У випадку неявки військовозобов’язаного за повісткою, начальник ТЦК СП на місці має право розглянути адміністративну справу, винести протокол про притягнення до відповідальності. “Саме під час розгляду цієї справи необхідно надати свої пояснення і саме в цей момент можна принести підтверджувальні документи про те, що громадянин законно не міг прийти за повісткою в зазначені дату і час“, – пояснив юрист, додавши, що в такому випадку відповідальність настати не повинна.

Раніше ми розповідали, як підготуватися до служби і куди краще піти.

В Україні одинадцятий рік триває запекла війна з Росією, яка на нас напала. З 24 лютого 2022 року триває повномасштабна війна. Процес вручення повісток – це не автоматичний квиток на війну, а насамперед актуалізація даних громадян України. Так, слідом за повісткою можливий призов військовозобов’язаної людини на військову службу. Це нормальний процес у країні, яка воює. Варто не забувати, що обов’язком кожного українця є захист своєї країни. Бо якщо сьогодні ти втікаєш від війни – завтра вона може прийти до тебе.

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело