Новий закон про мобілізацію: що буде з тими, у кого вже зараз є відстрочка чи бронь

Новий закон про мобілізацію: що буде з тими, у кого вже зараз є відстрочка чи бронь

Адвокатка Марія Левченко роз’яснила поширене питання щодо вже виданих відстрочок, де вказаний термін, наприклад, пів року, після введення в дію нового закону №10449 про мобілізацію.

Марія Левченко зауважила, що за чинною законодавчою системою України не існує жодного юридичного акту, який взагалі встановлює конкретний строк для видання відстрочки від мобілізації під час дії воєнного стану.

Про це повідомляє Телеграм – канал ТСН новини.

Ті шість місяців, які використовують у загальному мовленні, пов’язані виключно з тим, що висновок ВЛК має стандартний термін дії у шість місяців, після чого його можна переглядати.

Оскільки жоден юридичний документ не вимагає, щоб ТЦК встановлював конкретні строки для відстрочки від мобілізації, термін, зазначений у відповідному документі, наприклад, до червня 2024 року, може втратити силу, коли набуває чинності законопроєкт 10449. У такому випадку особу можуть мобілізувати негайно після введення закону. – пояснила Левченко.

Але винятком є можливість продовження навчання, наприклад, для завершення аспірантури до завершення навчального року.

Юристка додала, що у всіх інших випадках такої опції наразі немає у заключних положеннях, принаймні на даний момент. Також немає стопроцентної гарантії, що вас не мобілізують, якщо, наприклад, ви вже отримали відстрочку на підставі того, що ви доглядаєте за своїми бабусею або дідусем. Такий термін не передбачений жодними документами. Процедура відмови від наданої відстрочки також не визначена. Таким чином, все, що не зазначено, може бути реалізовано за бажанням.

Читайте також  Чи законно заповнювати повістку просто на вулиці перед врученням: відповідь юриста

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело