Майже по 50 гривень? Експерти попередили чого чекати від курсу долара

Майже по 50 гривень? Експерти попередили чого чекати від курсу долара

За прогнозами експертів курс долара буде підвищуватись.

Різкого зростання долара на українському ринку експерти не прогнозують взагалі. Проте, поступове збільшення може відбуватися протягом декількох років.

Додавати у вартості валюта може приблизно 10% на рік. Про ймовірний курс долара пише Today.ua.

Прогнози стосовно валютного ринку на найближче майбутнє відрізняються. МВФ прогнозує на 2026 рік у середньому долар по 47 гривень. Експерти оцінюють цей прогноз як не дуже оптимістичний, у порівнянні з сьогоднішніми цифрами. Проте Національний банк сподівається на іншу ситуацію з валютою.

Олександр Паращій – керівник аналітичного департаменту Concorde Capital. Саме він і озвучив ці два прогнози, які принципово відрізняються.

Національний банк дав свій приблизний розрахунок стосовно ринку валют на наступні три роки. Для широкого кола установа такого не робить, але Регулятор проводить постійні розрахунки можливих змін. За словами експертів, закладене щорічне зростання долара на 7-10%. Тож, згідно з такими розрахунками, у цьому році поточний курс долара буде становити 39 гривень. А вже у 2026 році – 46 гривень. Як бачимо, між прогнозом МВФ та Національного банку різниця невелика, але для валютного ринку вона відчутна.

“Якщо ми виходитимемо з принципу красивих чисел, а також уявлятимемо, що Нацбанк бачить монотонне збільшення курсу долара на всьому прогнозному періоді, то мені видаються найімовірнішими такі оцінки на кінець наступних років: 40,5 (це більш-менш відповідає консенсус-прогнозу, який збирає сам Нацбанк), а далі + 8% на рік і ще + 10% на рік”, – заявив Паращій.

А деякі експерти радять робити заощадження у гривні, тому що долар виявляється сильно переоцінений. Наприклад за індексом Біг Мака він має становити 19,5 гривень за долар.

Читайте також  Обіцяли посаду в Укроборонпромі: шахраї вимагали від імені Зеленського $ 570 тис. хабара

Шукайте деталі в групі Facebook


Джерело